Ort : Bryssel
Publication end on external website : 20/05/2025 12:00
Enhet : 12-Generaldirektoratet för innovation och tekniskt stöd
Ref. : PE/327/S/ Assitant dealing with ICT (AST4)
Handledningen för sökande : Ladda ner handledningen för sökande

 

MEDDELANDE OM REKRYTERING PE/327/S

  

TILLFÄLLIGT ANSTÄLLD

 

Assistent för hantering av IKT-frågor (AST 4)

 

 

Innan du ansöker bör du noggrant läsa den handledning för sökande som bifogas detta meddelande om rekrytering.

 

Handledningen utgör en del av meddelandet om rekrytering och hjälper dig att sätta dig in i de bestämmelser som gäller för rekryteringen och ansökningsförfarandet.

 

 

INNEHÅLL

  

A.               ARBETSBESKRIVNING OCH BEHÖRIGHETSKRAV

 

B.               FÖRFARANDE

  

C.               INLÄMNING AV ANSÖKAN

 

BILAGA:   HANDLEDNING FÖR SÖKANDE I EUROPAPARLAMENTETS UTTAGNINGSFÖRFARANDEN

 

 

A. ARBETSBESKRIVNING OCH BEHÖRIGHETSKRAV

 

1.         Allmänna anmärkningar

 Europaparlamentet har beslutat att inleda förfarandet för tillsättning av tre tjänster för tillfälligt anställda (AST 4) vid generaldirektoratet för informationsteknik och cybersäkerhet (GD ITEC) och generaldirektoratet för infrastruktur och logistik (GD INLO). Parlamentet söker assistenter för hantering av IKT-frågor.

 

Anställningsavtalet kommer att gälla tills vidare. Rekryteringen sker till lönegrad AST 4, löneklass 1, och grundlönen är 5 279, 52 euro i månaden. Lönen omfattas av gemenskapsskatt och av andra avdrag som föreskrivs i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen. Lönen är befriad från nationella skatter. Löneklassen kan ändras i enlighet med den sökandes arbetslivserfarenhet. Utöver denna grundlön kan, enligt särskilda villkor, vissa ersättningar tillkomma.

 

Europaparlamentet tillämpar en politik för lika möjligheter och välkomnar sökande oberoende av kön, hudfärg, etniskt eller socialt ursprung, genetiska särdrag, språk, religion eller övertygelse, politiska eller andra åsikter, tillhörighet till en nationell minoritet, ekonomiska tillgångar, börd, funktionsnedsättning, ålder, sexuell läggning, civilstånd eller familjesituation.

 

2.         Arbetsbeskrivning

 Generaldirektoratet för informationsteknik och cybersäkerhet (GD ITEC) tillhandahåller it- och kommunikationstjänster till stöd för Europaparlamentets verksamhet, och utvecklar och upprätthåller en flerspråkig intern arbetsplats som ansvarar för säker tillgång till viktiga dokument. DG ITEC hanterar parlamentets it-system, anpassar sin innovationsstrategi till institutionens behov och ansvarar för en säker och hållbar it-infrastruktur. Dessutom hanterar GD ITEC framställning och elektronisk distribution av parlamentshandlingar och samarbetar med Publikationsbyrån om officiella publikationer.

Generaldirektoratet för infrastruktur och logistik (GD INLO) ansvarar för den tekniska och administrativa tillsynen av alla byggnader som parlamentet använder i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg och förbindelsekontoren i medlemsstaterna. GD INLO hanterar generaldirektoratets utrustning och tjänster för driften av dessa byggnader, inbegripet inköp, transporter, flytt, meddelandetjänster, servering, butiker m.m. och samordnar också praktiska arrangemang för sammanträden.

 

Tjänstgöringsorten är Bryssel, och du kommer att ingå i dynamiska arbetsgrupper som tillhandahåller it-tjänster för slutanvändarna, säkerställer välfungerande hårdvara, programvara och nätverkssystem genom felsökning vid problem, ger teknisk support och genomför systemuppgraderingar. Du kommer att fungera som kontaktpunkt och samordnare inom din enhet/ditt direktorat/generaldirektorat för olika it-processer. Under ledning av din närmast överordnade och i linje med de program och prioriteringar som fastställts av parlaments styrande organ och relevanta ledning utför du en eller flera av följande arbetsuppgifter:

·       Tillhandahåller it-support i första och andra led, hanterar begäranden om service, gör felsökningar av hårdvara och programvara och vid nätverksproblem och ansvarar för snabba lösningar.

·       Hanterar användarkonton, åtkomsttillstånd och tillträdes-/avslutningsprocesser i olika system.

·       Tillhandahåller utbildning i it-relaterade frågor, bästa praxis rörande säkerhet och användarhandledning för it-frågor.

·       Installerar, konfigurerar, underhåller och förvaltar hårdvaruresurser (servrar, datorer, bärbara datorer, nätverksutrustning) och säkerställer lämplig lagerhantering.

·       Bistår med underhåll av servrar och nätverksinfrastruktur, övervakar systemens prestanda, ansvarar för märkning, gör felsökningar vid problem och genomför nödvändiga uppdateringar.

·       Bistår vid utformning, utveckling och underhåll av interna applikationer och kontorsautomationsverktyg.

·       Upprätthåller rapportering om arbetsgruppens arbete, tendenser vad gäller incidenter och serviceeffektivitet och föreslår förbättringar och följer upp genomslaget för nya verktyg och rutiner.

·       Kommunicerar tekniska begrepp på ett klart och tydligt sätt för icke-tekniska användare och använder problemlösningsfärdigheter för att förbättra tillhandahållandet av tjänster.

·       Övervakar gruppsamordning och säkerställer enhetlighet i processer och förfaranden i interna och externa grupper på olika ställen och övervakar samtidigt arbetsgruppens arbete och tillhandahållande av tjänster för att upprätthålla fastställda kvalitetsstandarder.

·       Ger gruppmedlemmar handledning och support och övervakar insatser, fungerar som kontaktperson för vidarebefordrade frågor och säkerställer effektiviteten i gruppens verksamhet och resultat.

 

Utförandet av dessa arbetsuppgifter kräver mycket god organisations- och samordningsförmåga, resiliens, stark ansvarskänsla, taktfullhet, god social kompetens och en stark laganda.

 

I tjänsten ingår resor mellan parlamentets arbetsorter.

  

3.         Behörighetskrav

 På sista ansökningsdagen ska följande krav vara uppfyllda:

 

a)      Allmänna villkor

 Du ska i enlighet med artikel 12.2 i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen

 

          vara medborgare i en av Europeiska unionens medlemsstater,

          åtnjuta fullständiga medborgerliga rättigheter,

          ha fullgjort alla skyldigheter enligt gällande värnpliktslagstiftning,

         uppfylla de skötsamhetskrav som ställs för tjänsteutövningen.

 

b)      Särskilda villkor

 

i)       Kvalifikationer

Du ska ha

 

intyg om högre utbildning,

 

eller

 

examensbevis från gymnasieutbildning som ger tillträde till eftergymnasial utbildning samt intyg om relevant arbetslivserfarenhet på minst tre år.  

Examensbevis måste vara erkända av ett officiellt organ i en EU-medlemsstat, till exempel utbildningsministeriet, oavsett om de har utfärdats i en medlemsstat eller i ett land utanför EU.

Sökande som har examensbevis utfärdade i ett land utanför EU ska i sin ansökan visa att deras examensbevis är likvärdiga i EU. Mer information om erkännande av kvalifikationer från länder utanför EU hittar du i nätverket Enic-Naric: https://www.enic-naric.net.

Uttagningskommittén kommer att ta hänsyn till skillnaderna mellan medlemsstaternas utbildningssystem. En förteckning med exempel på vilka examensbevis som krävs återfinns i handledningen för sökande.

Sökande som i sin ansökan inte visar att deras examensbevis är likvärdiga i EU och sökande som har examensbevis som inte är erkända av ett offentligt organ i en medlemsstat kommer inte att kunna delta i uttagningsförfarandet.

 

ii)        Yrkeserfarenhet

 Du ska ha minst sex års yrkeserfarenhet av relevans för arbetsuppgifterna, efter att ha förvärvat de kvalifikationer som krävs under i), varav två år i en EU-institution eller ett EU-organ och/eller i en nationell förvaltning.

 

iii)     Språkkunskaper

 Du ska ha fördjupade kunskaper (nivå C1) i ett av Europeiska unionens officiella språk (språk 1): bulgariska, danska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, iriska, italienska, kroatiska, lettiska, litauiska, maltesiska, nederländska, polska, portugisiska, rumänska, slovakiska, slovenska, spanska, svenska, tjeckiska, tyska eller ungerska,

 

och

 

tillfredsställande kunskaper (nivå B2) i engelska eller franska (språk 2).

Språk 2 får inte vara detsamma som språk 1.

 

Observera att språk 2-kravet (engelska eller franska) för detta förfarande har fastställts i tjänstens intresse. Arbetsuppgifterna för en assistent som hanterar IKT-frågor kräver särskild kompetens, bl.a. när det gäller övervakning, stöd till olika användare och support i första och andra led vid it-relaterade problem. Du måste förstå de arbetsuppgifter som ska utföras, kunna lösa problem och kommunicera effektivt med användarna samt chefer och kollegor.

 

Europaparlamentet sysselsätter olika personalgrupper som huvudsakligen arbetar i parlamentets byggnader i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg. För en effektiv verksamhet i denna flerspråkiga miljö är det främst franska och engelska som används. Dessa båda språk är väsentliga både för en smidig och effektiv kommunikation och för en välfungerande daglig verksamhet.

 

Kunskaper i ett av dessa språk är avgörande för att personalen effektivt ska kunna fullgöra sina skyldigheter och uppfylla tjänstens krav i samband med arbetsuppgifterna de ska utföra. Dessa arbetsuppgifter medför regelbundna kontakter med kollegor, chefer och externa aktörer som använder främst dessa språk i sitt dagliga arbete. Dessutom sker utbildning, gruppmöten och introducering för ny personal huvudsakligen på engelska och franska, vilket understryker vikten av att kunna minst ett av dessa språk.

 

Inom GD INLO och GD ITEC är franska det språk som vanligast används för intern kommunikation medan engelska är vanligast vid kontakter med övriga generaldirektorat och med parlamentets politiska och administrativa lokala myndigheter. Det är mycket viktigt med tillfredsställande kunskaper i engelska eftersom det mesta av den tekniska dokumentationen, programvarumanualer och it-stödresurser är tillgängliga främst på engelska. Dessutom är tillfredsställande kunskaper i franska avgörande för att förstå gällande lagstiftning i Belgien, Frankrike och Luxemburg samt för kontakter med tjänsteleverantörer, förvaltningar och lokala myndigheter.

 

Språkkraven i detta urvalsförfarande överensstämmer därför med sedan länge etablerad praxis. Sammanfattningsvis är det befogat att begränsa språk 2 till engelska eller franska i detta urvalsförfarande, på grund av tjänstens operativa behov, kraven för tjänsten som assistent för hantering av IKT-frågor och generaldirektoratens interna praxis för att säkerställa optimal effektivitet och sammanhållning inom Europaparlamentet.

 

 

B. FÖRFARANDE

  

Förfarandet bygger på kvalifikationer och prov.

 

1.       Tillträde och bedömning av kvalifikationer (första fasen)

 a)      Tillsättningsmyndigheten upprättar en förteckning över de sökande som har lämnat in sin ansökan enligt anvisningarna och inom utsatt tid och som uppfyller de allmänna villkoren i avsnitt A.3 a. Förteckningen överlämnas sedan till uttagningskommittén tillsammans med ansökningshandlingarna.

 

b)      Uttagningskommittén går igenom ansökningshandlingarna för att se om de uppfyller de särskilda villkoren i avsnitt A.3 b (tillträde).

c)      Uttagningskommittén bedömer endast utvalda sökandes kvalifikationer på grundval av en bedömningsmall som utarbetats i förväg och upprättar en förteckning över de 15 bästa sökande, vilka kommer att kallas till proven. I de fall då sista platsen upptas av flera personer med samma poängtal efter bedömningen av kvalifikationer kommer uttagningskommittén att kalla alla dessa personer till proven.

 

Uttagningskommittén grundar sin bedömning uteslutande på de uppgifter som du lämnat i din ansökan och som styrkts genom intyg och liknande handlingar (för mer information, se punkt 2.3 i handledningen för sökande i Europaparlamentets uttagningsförfaranden).

Vid utvärderingen av kvalifikationer tar uttagningskommittén särskild hänsyn till följande aspekter (som ska styrkas med intyg och liknande handlingar som bifogas ansökningshandlingarna):

 

1.     Styrkt erfarenhet av tillhandahållande av it-support i första och andra led, hantering av begäranden om service, felsökningar av hårdvara och programvara och vid nätverksproblem.

2.     Påvisad förmåga att hantera användarkonton, åtkomsttillstånd och tillträdes- och avslutningsprocesser i olika system.

3.     Erfarenhet av att tillhandahålla utbildning och vägledning i it-relaterade frågor, bästa praxis rörande säkerhet och användarsupport.

4.     Praktisk erfarenhet av att installera, konfigurera, underhålla och förvalta hårdvaruresurser (servrar, datorer, bärbara datorer, nätverksutrustning) med lämplig lagerhantering.

5.     Styrkt erfarenhet av underhåll av servrar och nätverksinfrastruktur, övervakning av systemens prestanda, felsökning vid problem och genomförande av nödvändiga uppdateringar och nödvändig märkning.

6.     Erfarenhet av att bistå vid utformning, utveckling och underhåll av interna applikationer eller kontorsautomationsverktyg.

7.     Förmåga att rapportera om arbetsgruppens arbete, tendenser vad gäller incidenter och serviceeffektivitet, föreslå förbättringar och följa upp förbättringar av processerna.

8.     God förmåga att kunna förklara tekniska begrepp på ett klart och tydligt sätt för icke-tekniska användare och god problemlösningsförmåga för att förbättra tillhandahållandet av tjänster.

9.     Styrkt erfarenhet av att hantera tvärfunktionella team, upprätthålla enhetlighet i processer och säkerställa servicekvalitet.

10.  Erfarenhet av att övervaka team, hantera vidarebefordrade frågor och övervaka insatser för att stimulera förbättringar.

11.  Yrkeslivserfarenhet i en mångkulturell eller internationell arbetsmiljö.

Poängsättning: 0–40 poäng 

 

2.       Prov (andra fasen)

 Skriftligt prov

 a)           Prov i skriftlig framställning på språk 2 (engelska eller franska) för att testa din förmåga att utföra de arbetsuppgifter som beskrivs i avsnitt A.2, och din förmåga att uttrycka dig i skrift.

 

Provtid: 90 minuter

Poängsättning: 0–20 poäng (krav för godkänt: 10)

               

 Muntligt prov

 b)          Intervju med uttagningskommittén på språk 2 (engelska eller franska), i syfte att mot bakgrund av uppgifterna i ansökan bedöma din förmåga att utföra de arbetsuppgifter som anges i avsnitt A.2 samt dina kunskaper om Europaparlamentet.

Uttagningskommittén kan dessutom kontrollera att dina övriga språkkunskaper stämmer överens med vad du uppgett i ansökan.

 

Provtid: 45 minuter.

Poängsättning: 0–40 poäng (krav för godkänt: 20 poäng).

 

Proven kan komma att äga rum på distans eller på plats.

 

Du kommer att få information om de skriftliga och muntliga proven i god tid. Du måste följa anvisningarna till punkt och pricka. Om du inte gör det eller agerar i strid med dem kommer du omedelbart att uteslutas från förfarandet.

 

 

3.         Förteckning över godkända sökande

 

I förteckningen över godkända sökande upptas i rangordning namnen på de nio sökande som fått det högsta sammanlagda antalet poäng i förfarandet (bedömning av kvalifikationer och prov) och som uppnått det antal poäng som krävs för godkänt i vart och ett av proven.

 

Du kommer att få ett skriftligt meddelande om dina resultat.

 

Förteckningen över godkända sökande kommer att publiceras på Europaparlamentets intranät.

 

Förteckningen över godkända sökande kommer att vara giltig till och med den 31 december 2028. Dess giltighet kan förlängas genom beslut av tillsättningsmyndigheten. Om den förlängs kommer de sökande som finns upptagna på förteckningen att underrättas i god tid.

 

C. INLÄMNING AV ANSÖKAN

 

För att kunna ansöka måste du ha ett konto på APPLY4EP-plattformen: https://apply4ep.gestmax.eu/search/index/lang/sv_SV

 

 

Du måste läsa igenom handledningen för sökande i Europaparlamentets uttagningsförfaranden noggrant innan du fyller i ansökan.

 

Sista ansökningsdag

 

Sista dag för inlämning av ansökan är

 

 

den 20 maj 2025 kl. 12.00 (belgisk tid)