CERERE DE EXPRIMARE A INTERESULUI
CREAREA UNEI BAZE DE DATE
Agenți contractuali (grupa de funcții IV) în domeniul comunicării:
Atașat(ă) de presă și manager de comunitate
- Observații generale
Secretariatul Parlamentului European publică prezentul anunț în scopul creării unei baze de date cu candidați și candidate (agenți contractuali din grupa de funcții IV) în domeniul comunicării din cadrul Direcției Generale Comunicare (DG COMM).
Baza de date va servi drept rezervă de candidați și candidate pentru o eventuală recrutare viitoare în statele membre ale UE (birourile de legătură ale Parlamentului European - EPLO).
După crearea bazei de date, persoanele care și-au exprimat interesul pot fi selectate pentru posturile vacante de agenți contractuali auxiliari care apar în Direcția Generală Comunicare (DG COMM), în conformitate cu dispozițiile articolului 3b din „Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene”. Selecția se efectuează în conformitate cu dispozițiile articolului 7 [„Comitetul paritar pentru selecția agenților contractuali auxiliari (COSCON)”] și ale articolului 8 („Procedura de selecție a agenților contractuali”) din „Dispozițiile generale de punere în aplicare privind concursurile și procedurile de selecție, recrutarea și încadrarea în grad a funcționarilor și a celorlalți agenți ai Parlamentului European”.
Parlamentul European aplică o politică de egalitate de șanse și acceptă candidaturile fără discriminare, fiind interzisă discriminarea bazată pe gen, culoarea pielii, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, avere, naștere, dizabilitate, vârstă, orientare sexuală, stare civilă sau situație familială.
Persoanele care doresc ca numele lor să fie incluse în baza de date trebuie să trimită un CV și să completeze formularul de cerere prin intermediul platformei APPLY4EP, începând cu crearea unui cont. În acest scop, ar trebui să citească cu atenție acest anunț, să facă clic pe „Candidați online” și să urmeze etapele procedurii de înscriere online. De asemenea, trebuie să citească cu atenție ghidul anexat la prezentul anunț. În APPLY4EP poate fi creat un singur cont. Datele cu caracter personal înregistrate în cont vor fi prelucrate în deplină conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului și vor rămâne modificabile, astfel încât să poată fi actualizate. Declarația de confidențialitate pentru APPLY4EP este disponibilă pe pagina principală a site-ului.
- Fișa postului
Misiunea DG COMM este „de a construi reputația Uniunii Europene evidențiind legitimitatea sa democratic, încarnată de Parlamentul European”, întrucât puterea democratică și influența Parlamentului se bazează pe mandatul alegătorilor săi din toate statele membre. Toate deciziile luate de UE au un impact puternic asupra cetățenilor. Principalul obiectiv al DG COMM este să ofere informații complete și imparțiale cetățenilor și mediei cu privire la activitatea desfășurată de Parlament și să dea astfel posibilitatea cetățenilor să se implice în procesul democratic european. Pentru a atinge aceste obiective, DG COMM dispune de mai multe canale importante pentru a transmite ce face și ce reprezintă Parlamentul, și anume relațiile cu presa, birourile de legătură din statele membre, serviciile pentru vizitatori, media tradițională și online internă și plătită, rețelele publice și private de multiplicatori, o comunitate de cetățeni implicați și de formatori de opinie.
În plus, DG COMM îi asistă pe deputați și deputate în activitățile lor de comunicare și oferă autorităților politice ale Parlamentului sprijin și consiliere de specialitate în domeniul comunicării.
DG COMM caută:
a) Atașați și atașate de presă
b) Manageri de comunitate
Atașații și atașatele de presă și managerii de comunitate sunt afectați în birourile de legătură din statele membre (EPLO) și pot desfășura una sau mai multe dintre următoarele activități:
- Atribuții
În conformitate cu programele și prioritățile definite de organele și/sau conducerea Parlamentului și sub autoritatea funcționarilor responsabili:
a) Atașați și atașate de presă
- Pregătirea, editarea, publicarea și difuzarea de informații despre activitățile Parlamentului către media și/sau publicul larg.
- Adaptarea și redactarea textelor în limba lor națională și transmiterea lor către media relevantă.
- Dezvoltarea de noi relații cu media, vizitarea instituțiilor media, implicarea periodică a unor noi jurnaliști și creatori de conținut.
- Acordarea de asistență deputaților și deputatelor în Parlamentul European în contactele cu presa: organizarea sesiunilor de informare offline și online, asigurarea prezenței jurnaliștilor și organizarea interviurilor.
- Contribuția la campanii sau acțiuni mediatice corelate cu prioritățile editoriale, proiectele EPLO și principalele elemente ale activității legislative a Parlamentului.
- Identificarea jurnaliștilor și a mediei și abordarea lor specifică în funcție de interesele, competențele și stilul lor, pentru a le propune o ofertă adaptată. Informarea jurnaliștilor despre evoluțiile în timp real prin aplicațiile de mesagerie instantanee.
- Invitarea jurnaliștilor la sesiunile plenare ale Parlamentului sau la alte evenimente de comunicare și asistarea lor în vizitele de presă.
- Organizarea de seminare și informări de presă (online, offline și în format hibrid) la Bruxelles, Strasbourg sau în statele membre.
- Emiterea de alerte despre posibila dezinformare/informare greșită cu privire la Parlament și ajutor în formularea răspunsurilor dacă/atunci când este necesar.
- Monitorizarea presei naționale și locale, realizarea de analize media, crearea de alerte legate de evoluțiile politice și alte rapoarte utile.
- Promovarea produselor, serviciilor și facilităților multimedia disponibile și sprijinirea jurnaliștilor care le utilizează.
- Contribuția la buna gestiune administrativă și financiară a departamentului, conform regulamentelor în vigoare.
Cunoștințe specifice cerute
- Competențe de redactare (comunicate de presă, texte pentru publicul larg etc.).
- Cunoașterea sectorului jurnalismului, a relațiilor cu media și a strategiilor de comunicare, inclusiv pregătirea strategiilor și a planurilor media.
- Cunoașterea peisajului mediatic din statele membre.
- Cunoașterea tendințelor în domeniul comunicării.
- Cunoștințe de multimedia, comunicare digitală, utilizarea platformelor de comunicare socială în jurnalism și relații cu media.
- Cunoștințe generale în domeniul afacerilor europene.
- Cunoașterea procedurilor administrative, bugetare și de gestiune aplicabile domeniului de activitate.
b) Manageri de comunitate
- Gestionarea și întreținerea prezenței Parlamentului pe toate platformele online, inclusiv pregătirea și publicarea conținutului original, precum și monitorizarea și moderarea materialelor terților.
- Monitorizarea și moderarea conversațiilor pe platformele de comunicare socială în timp real pentru a identifica preocupările actuale ale publicului.
- Desfășurarea de activități de comunicare digitală în birourile de legătură ale Parlamentului European (EPLO), în special monitorizarea, întreținerea și activarea bazei de date privind gestionarea relațiilor cu clienții (GRC).
- Efectuarea unei evaluări a impactului activităților de comunicare ale EPLO și/sau ale serviciilor media.
- Conceperea și dezvoltarea tuturor instrumentelor de comunicare și informare disponibile: site web și platforme de comunicare socială, coproducții audiovizuale, publicații pentru publicul larg etc.
- Conceperea, organizarea și realizarea activităților de comunicare cu cetățenii, părțile interesate, multiplicatorii de opinie, tinerii, societatea civilă, școlile, universitățile etc.
- Gestionarea și menținerea prezenței departamentului pe rețelele sociale.
Cunoștințe specifice cerute
- Cunoașterea modului de utilizare a rețelelor sociale.
- Cunoașterea tehnicilor de comunicare media pe internet.
- Cunoașterea instrumentelor analitice și a tehnicilor de gestiune bazată pe date pertinente pentru domeniul de activitate, pentru a identifica, analiza și interpreta tendințele sau tiparele din seturile de date complexe.
- Înțelegerea chestiunilor politice interne, naționale și internaționale.
- Cunoașterea instrumentelor de producție grafică și multimedia (de tipul Adobe).
- Cunoașterea modului de utilizare a platformelor de comunicare socială în jurnalism.
- Cunoașterea tehnicilor de jurnalism multimedia, a metodelor de publicare online, a strategiilor editoriale pe noile media, a proceselor de difuzare electronică și a tehnicilor de comunicare pe internet.
- Cunoașterea mijloacelor de comunicare din unul sau mai multe sectoare geografice din țara în care își desfășoară activitatea.
- Cunoașterea procedurilor administrative, bugetare și de gestiune aplicabile domeniului de activitate.
- Eligibilitate
a. Criterii generale
- Să fie cetățeni sau cetățene ai unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene.
- Să fi îndeplinit toate obligațiile care le revin în temeiul legislației naționale privind serviciul militar
- Să prezinte garanțiile morale necesare exercitării atribuțiilor lor.
b. Criterii specifice
(i) Calificări și cunoștințe necesare
- un nivel de studii care să corespundă unui ciclu complet de studii universitare de cel puțin trei ani absolvit cu diplomă;
sau
- atunci când interesul serviciului justifică acest lucru, o formare profesională de nivel echivalent.
Înainte de a fi recrutați, candidaților și candidatelor selectați ale căror nume sunt incluse în baza de date li se va cere să furnizeze documente care să dovedească informațiile incluse în formularul de candidatură (diplome, certificate și alte documente justificative).
Diplomele, indiferent dacă sunt emise într-un stat membru sau într-o țară din afara UE, trebuie să fie recunoscute de un organism oficial al unui stat membru al UE, cum ar fi Ministerul Educației.
Candidații și candidatele care dețin diplome eliberate într-o țară din afara UE trebuie să furnizeze o echivalență a diplomelor lor la nivelul UE. Puteți găsi informații suplimentare despre recunoașterea titlurilor și diplomelor obținute în afara UE în rețelele ENIC-NARIC (https://www.enic-naric.net/).
(ii) Cunoștințe lingvistice
Candidații și candidatele trebuie să cunoască în mod aprofundat (cel puțin la nivelul C1) una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene (limba 1): bulgară, spaniolă, cehă, daneză, germană, estonă, greacă, engleză, franceză, irlandeză, croată, italiană, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, neerlandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, finlandeză sau suedeză,
și
să cunoască la un nivel foarte bun (cel puțin la nivelul B2) engleza (limba 2). Limba 2 trebuie să fie diferită de limba 1. Dacă limba 1 este engleza, este necesară cunoașterea satisfăcătoare (nivelul B2) a uneia dintre celelalte 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.
Vă atragem atenția că nivelurile minime cerute mai sus se aplică fiecărei zone de aptitudini lingvistice (vorbit, scris, citit, comprehensiune orală) menționate în formularul de candidatură. Aceste aptitudini corespund celor indicate în Cadrul european comun de referință pentru limbi (https://europa.eu/europass/ro/common-european-framework-reference-language-skills).
Candidații și candidatele sunt informați că limba 2 (engleza) a fost aleasă pentru această procedură de creare a unei baze de date ținându-se cont de interesul serviciului și, în special, al Direcției Generale Comunicare. Persoanele ale căror nume sunt incluse în baza de date trebuie să poată comunica în mod eficient cu sediul din Bruxelles.
Într-adevăr, engleza este limba utilizată cel mai frecvent pentru a comunica în interiorul și între unitățile din direcția generală. Este totodată limba utilizată cel mai frecvent în relațiile cu celelalte direcții din cadrul Direcției Generale Comunicare, cu celelalte direcții generale și cu autoritățile politice și administrative ale Parlamentului.
În plus, aplicațiile și cadrele existente în managementul comunității – majoritatea sistemelor și softurilor de gestionare a relațiilor cu clienții (GRC) pentru participarea online (engagement), folosesc engleza ca limbă back-end și principalele aplicații utilizate pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice ale unui specialist în participare online (engagement specialist) – sunt elaborate în limba engleză.
Pentru atașații și atașatele de presă, contactele cu deputații și deputatele în Parlamentul European și cu jurnaliștii din alte țări, precum și organizarea de conferințe de presă, seminare și informări cu o dimensiune transnațională sau paneuropeană fac parte din sarcinile lor zilnice.
În consecință, pentru a-și exercita atribuțiile, candidații și candidatele recrutați trebuie să fie capabili să lucreze și să comunice în mod eficient în limba engleză.
Din motive legate de egalitatea de tratament, toți candidații și candidatele, chiar dacă au limba engleză prima limbă oficială, trebuie să dețină cunoștințe satisfăcătoare într-o a doua limbă, care trebuie să fie una din celelalte limbi oficiale ale Uniunii Europene.
(iii) Experiența profesională necesară
După obținerea titlurilor și diplomelor menționate în secțiunea 4(b)(i) de mai sus, candidații și candidatele trebuie să fi dobândit cel puțin un an de experiență profesională relevantă pentru atribuțiile specificate în secțiunea 3(a) sau 3(b) de mai sus.
- Baza de date
Dacă
- îndepliniți criteriile generale de eligibilitate
- ați completat formularul de candidatură prin intermediul platformei APPLY4EP și ați precizat corect codurile (a se vedea mai jos, „Candidaturi”) în conformitate cu procedura și până la termenul-limită
numele dumneavoastră va fi inclus în baza de date.
Includerea numelui dumneavoastră în baza de date se va baza exclusiv pe informațiile furnizate în formularul de candidatură și în documentele anexate. Aceste informații și documente vor fi verificate la o dată ulterioară, în cazul în care vi se va face o ofertă de recrutare.
În urma includerii dumneavoastră în baza de date, puteți fi invitat(ă) să participați la un test de selecție. Dacă sunteți invitat(ă) la un test de selecție, veți primi mai multe informații despre natura testului la momentul respectiv.
- Candidaturile – cum vă puteți manifesta interesul?
Persoanele interesate trebuie să completeze formularul de candidatură prin intermediul platformei online APPLY4EP. Manifestările interesului pot fi depuse numai prin intermediul platformei respective.
După ce v-ați creat contul, trebuie să încărcați un curriculum vitae detaliat. Trebuie să folosiți formatul Europass (https://europa.eu/europass/ro).
Apoi trebuie să completați restul formularului de candidatură.
Candidații și candidatele sunt rugați să utilizeze coduri specifice în formularul lor de candidatură pentru partea referitoare la Experiența profesională. Pentru fiecare experiență, dacă este cazul, candidații și candidatele sunt invitați să adauge unul sau mai multe coduri în secțiunea Atribuțiile acestui post pentru a evidenția anumite competențe atunci când descriu experiența profesională respectivă. Candidații și candidatele pot utiliza mai multe coduri în funcție de experiența lor. Candidații și candidatele pot introduce codul (codurile) pentru fiecare experiență la sfârșitul casetei de text cu atribuțiile postului. Un exemplu (captură de ecran) despre modul în care poate fi adăugat un cod la candidatură poate fi găsit în Ghidul candidaților și candidatelor. Codurile de mai jos (de ex. [MJ], identic în toate limbile) permit identificarea candidaților și candidatelor cu competențe tehnice specifice. Fiecare cod corespunde unei competențe specifice.
Candidații și candidatele pot utiliza următoarele coduri:
Atașați/Atașate de presă – Media – Coduri speciale de utilizat, dacă este cazul:
- [MJ] Jurnalism
- [MN] Media națională
- [MD] Media digitală
- [MPSO] Organizarea de seminare pentru presă
- [MRM] Gestionarea relațiilor cu media
- [MEU] Afaceri europene
Manageri de comunitate – Platforme de comunicare socială – Coduri speciale de utilizat, dacă este cazul:
- [SMCM] Management de comunitate
- [SMDOLC] Comunicare digitală/online
- [SMSMP]] Platforme de comunicare socială/Management
- [SMCRM] Gestionarea relațiilor cu clienții
- [SMNEU] Afaceri naționale și europene
Aceste informații trebuie să fie susținute de documente justificative.
Data-limită pentru manifestarea interesului este 15 martie 2023. Candidaturile primite după această dată nu vor fi admise.
Includerea numelui dumneavoastră în baza de date sau promovarea testului de selecție nu reprezintă o garanție că vi se va oferi un loc de muncă. În eventualitatea în care un contract devine disponibil, serviciile de recrutare vor consulta baza de date și vor adresa invitații candidaților și candidatelor ale căror profiluri corespund cel mai bine cerințelor postului în cauză. Dacă se constată că informațiile pe care le-au furnizat sunt incorecte, candidații și candidatele vor fi excluși din procedură, iar numele lor vor fi eliminate din baza de date.
Parlamentul European aplică o politică strictă privind egalitatea de șanse în procedurile sale de selecție, pentru a garanta egalitatea de tratament a tuturor candidaților.
Condițiile de muncă în cadrul instituțiilor europene sunt definite în Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene. Detalii complete privind condițiile de lucru pot fi găsite aici: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:01962R0031-20140501&from=RO (Titlul IV „Agenți contractuali”).
Începând din 1 iulie 2022, salariul lunar de bază este cuprins între 3 877,47 EUR și 7 189,80 EUR (grupa de funcții IV), în funcție de formarea și experiența profesională specifică a candidatului sau a candidatei.
Baza de date va fi valabilă până la 31 decembrie 2025. Valabilitatea sa poate fi prelungită printr-o decizie a autorității împuternicite să facă numiri. În cazul prelungirii, candidații și candidatele eligibili înscriși pe listă vor fi informați în timp util.