ANUNȚ DE RECRUTARE PE/321//2025/S/ITEC
AGENT TEMPORAR
Administrator juridic (AD 7)
Înainte de a candida, trebuie să citiți cu atenție Ghidul candidaților și candidatelor la procedurile de selecție organizate de Parlamentul European anexat la prezentul anunț de recrutare.
Ghidul face parte integrantă din anunțul de recrutare și prezintă regulile aferente procedurilor de selecție și modalitățile de a vă depune candidatura.
CUPRINS
A. NATURA ATRIBUȚIILOR ȘI CONDIȚIILE DE ADMITERE
B. PROCEDURĂ
C. DEPUNEREA CANDIDATURILOR
ANEXĂ: GHIDUL CANDIDAȚILOR ȘI CANDIDATELOR LA PROCEDURILE DE SELECȚIE ORGANIZATE DE PARLAMENTUL EUROPEAN
A. NATURA ATRIBUȚIILOR ȘI CONDIȚIILE DE ADMITERE
1. Generalități
Parlamentul European a hotărât să deschidă procedura de ocupare a unui post de agent temporar, gradul AD 7, în Direcția Generală Inovare și Asistență Tehnologică (DG ITEC). Locul de muncă este în Bruxelles.
Profilul căutat este cel de administrator juridic.
Contractul va rămâne în vigoare pe o perioadă nedeterminată. Recrutarea se va face la gradul AD 7, prima treaptă, cu un salariu de bază de 7 559,72 EUR pe lună. Acest salariu este supus impozitului Uniunii și celorlalte rețineri prevăzute de Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene (RACA). Salariul nu este supus impozitului național. Treapta la care va fi recrutat laureatul (laureata) va putea fi însă adaptată în funcție de experiența sa profesională. În plus, la salariul de bază se adaugă, în anumite condiții, indemnizații.
Parlamentul European aplică o politică de egalitate de șanse și acceptă candidaturile fără discriminare, fiind interzisă discriminarea bazată pe gen, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, avere, naștere, dizabilitate, vârstă, orientare sexuală, stare civilă sau situație familială.
2. Natura atribuțiilor
Direcția Generală Inovare și Asistență Tehnică (DG ITEC) oferă servicii informatice și de comunicare cuprinzătoare pentru a sprijini activitățile legislative și administrative ale Parlamentului European. Asigură dezvoltarea și întreținerea unui spațiu de lucru intern multilingv, oferind deputaților și personalului acces securizat la documente și informații esențiale oricând și oriunde. În plus, DG ITEC este responsabilă de proiectarea, dezvoltarea și gestionarea sistemelor informatice ale Parlamentului, în conformitate cu o strategie de inovare care abordează nevoile deputaților, ale grupurilor politice, ale direcțiilor generale, ale Ombudsmanului European și ale Autorității Europene pentru Protecția Datelor.
DG ITEC supraveghează totodată implementarea unei strategii tehnice sigure și sustenabile pentru infrastructura informatică și de telecomunicații a Parlamentului. În plus, gestionează producția și distribuția electronică a documentelor parlamentare și colaborează cu Oficiul pentru Publicații la publicarea oficială a textelor legislative și a altor documente.
Afectat la Bruxelles, administratorul juridic va trebui să efectueze deplasări periodice între cele trei locuri obișnuite de desfășurare a activității Parlamentului (Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg), precum și în alte locuri. Administratorul juridic va lucra în colaborare strânsă cu personalul de conducere de nivel superior și cu diverse departamente din cadrul DG ITEC, precum și cu alte direcții generale din cadrul Secretariatului General și, după caz, cu deputații în Parlamentul European. Administratorul juridic va îndeplini, sub autoritatea șefului direct și în contextul programelor și priorităților stabilite de organele de conducere ale Parlamentului și de personalul de conducere al acestora, următoarele sarcini principale:
– oferă orientări personalului de conducere cu privire la toate aspectele juridice și administrative referitoare la entitate, furnizează analize detaliate și interpretări ale legislației și jurisprudenței complexe;
– asigură redactarea de studii, note și rezumate, precum și analizarea, elaborarea și pregătirea proiectelor de norme în domeniul lor de responsabilitate și pe toate subiectele legate de gestionarea departamentului, la cererea conducerii de nivel superior;
– însoțește/reprezintă personalul de conducere de nivel superior la reuniuni la nivel înalt și în cadrul grupurilor de lucru interne și externe, asigurând comunicarea eficientă și apărarea intereselor entității;
– garantează că serviciile competente implementează aspectele administrative în termenul stabilit, menținând contactul cu diferitele părți, informându-le și coordonându-le contribuțiile;
– întocmește și/sau verifică documentele în care Parlamentul își asumă angajamente și care pot face obiectul unor litigii;
– face parte din comisii sau organe administrative și reprezintă Parlamentul în anumite organe; sprijină departamentele operaționale, în funcție de necesități, în desfășurarea unor activități/proiecte specifice;
– are responsabilități în pregătirea și încheierea contractelor de achiziții publice;
– tratează cererile sensibile/complexe de acces public la documentele DG ITEC, după prelucrarea împreună cu proprietarul întreprinderii respective și în strânsă cooperare cu Direcția Generală Președinție (DG PRES).
Aceste sarcini necesită rigurozitate, abilități de comunicare, un grad ridicat de confidențialitate, capacitate de analiză și de sinteză, abilități de planificare prospectivă, diplomație și capacitatea de a interacționa cu ușurință cu numeroase persoane la toate nivelurile. Candidatul sau candidata trebuie să dea dovadă de spirit de inițiativă și de o motivație puternică. Trebuie să fie capabil(ă) să desfășoare periodic o activitate intensă, atât în mod independent, cât și în echipă, precum și să se adapteze la un mediu de lucru multicultural și multilingv.
3. Condiții de admitere
Până la data-limită de depunere a candidaturilor, trebuie să îndepliniți următoarele condiții generale și specifice:
(a) Condiții generale
În conformitate cu articolul 12 alineatul (2) din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene, trebuie:
– să fiți resortisant(ă) al/a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene;
– să vă bucurați de drepturile cetățenești;
– să vă fi îndeplinit obligațiile care vă revin în temeiul legislației aplicabile privind serviciul militar;
– să prezentați garanțiile morale necesare îndeplinirii atribuțiilor care vă revin.
(b) Condiții specifice
(i) Calificări și diplome necesare
· un nivel de studii care să corespundă unui ciclu complet de studii universitare atestat printr-o diplomă în domeniul dreptului, în cazul în care durata normală a acestor studii este de patru ani sau mai mult,
sau
· un nivel de studii care să corespundă unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă în domeniul dreptului și cel puțin un an de experiență profesională relevantă pentru fișa postului (Secțiunea A.2.), în cazul în care durata normală a studiilor universitare este de cel puțin trei ani. Acest an de experiență profesională nu va fi luat în considerare la calcularea perioadei necesare de experiență profesională menționate la punctul 3(b)(ii).
Diplomele, indiferent dacă sunt eliberate într-un stat membru sau într-o țară din afara UE, trebuie să fie recunoscute de un organism oficial al unui stat membru al UE, cum ar fi Ministerul Educației.
Candidații și candidatele care dețin diplome eliberate într-o țară din afara UE vor trebui să furnizeze un document de echivalare a diplomelor lor, dacă primesc o ofertă de recrutare. Pentru informații suplimentare privind recunoașterea calificărilor și diplomelor obținute într-o țară din afara UE în rețelele ENIC-NARIC, vă rugăm să consultați următorul link: https://www.enic-naric.net/page-Romania. Comitetul de selecție va ține cont în această privință de diferitele structuri de învățământ. În Ghidul candidaților și candidatelor poate fi consultat un tabel cu exemple de cerințe minime referitoare la diplome. Candidații și candidatele care nu prezintă ulterior un document de echivalare a diplomelor lor la nivelul UE și/sau candidații și candidatele cu diplome care nu sunt recunoscute de un organism oficial al unui stat membru al UE nu vor fi admiși la procedura de selecție.
(ii) Experiența profesională necesară
După obținerea calificărilor și diplomelor care permit accesul la procedura de selecție [a se vedea punctul (i) de mai sus], trebuie să fi dobândit următoarea experiență profesională:
· cel puțin patru ani de experiență profesională relevantă pentru sarcinile menționate la Secțiunea A.2., dintre care doi trebuie să fie într-o administrație națională sau într-o instituție sau organism al Uniunii Europene.
(iii) Cunoștințe lingvistice
Candidații și candidatele trebuie să cunoască în mod aprofundat (minimum nivelul C1) una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene (limba 1): bulgară, spaniolă, cehă, daneză, germană, estonă, greacă, engleză, franceză, irlandeză, croata, italiană, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, neerlandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, finlandeză sau suedeză,
și
să cunoască în mod satisfăcător (minimum nivelul B2) limba engleză sau franceză (limba 2).
Dacă limba dumneavoastră 1 este engleza sau franceza, trebuie să cunoașteți în mod satisfăcător (cel puțin nivelul B2) una dintre celelalte 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Limba 2 trebuie să fie diferită de limba 1.
Opțiunile lingvistice prevăzute în cadrul prezentei proceduri de selecție, și anume limbile engleză și franceză, au fost stabilite în interesul serviciului. Având în vedere natura responsabilităților implicate, postul de administrator juridic presupune competențe specifice: competențe analitice, de redactare, de supraveghere tehnică și de gestionare administrativă. Prin urmare, membrul (membra) personalului nou-recrutat(ă) trebuie să fie capabil(ă) să înțeleagă sarcinile care trebuie îndeplinite, să soluționeze problemele și să comunice în mod eficace cu interlocutorii externi, cu personalul de conducere și cu colegii.
Cunoașterea a cel puțin uneia dintre aceste două limbi este esențială pentru ca membrul (membra) personalului să își îndeplinească responsabilitățile și să răspundă nevoilor serviciului, în special să aibă relații de lucru cu părțile interesate care vorbesc în principal engleza sau franceza. Acest lucru este esențial pentru atingerea obiectivelor și executarea proiectelor specifice Direcției Generale Inovare și Asistență Tehnică (DG ITEC), în care limbile de lucru principale sunt engleza și franceza.
Franceza este limba utilizată în mod obișnuit pentru comunicarea internă în cadrul unităților din direcția generală în care va fi repartizat(ă) laureatul (laureata) și între acestea. Engleza însă este limba utilizată cel mai frecvent în relațiile cu celelalte direcții din DG ITEC, precum și cu celelalte direcții generale și cu autoritățile politice și administrative ale Parlamentului, în special în redactarea documentelor și în timpul participării la discuții strategice.
Engleza și franceza sunt utilizate și în timpul reuniunilor Forumului achizițiilor publice, la care candidatul sau candidata recrutat(ă) va participa activ. O bună cunoaștere a limbii franceze este, de asemenea, esențială pentru o bună înțelegere a legislației în vigoare în Franța, Belgia și Luxemburg. Postul prevede, de asemenea, redactarea de documente juridice, pregătirea de studii și sintetizarea unor concepte juridice complexe, toate acestea trebuind să fie comunicate în mod clar și precis. Multe dintre comunicările interne și externe, textele legislative, actualizările jurisprudenței și orientările procedurale sunt disponibile în principal în aceste două limbi. Prin urmare, o cunoaștere aprofundată a limbii engleze și/sau franceze este esențială pentru a asigura interpretarea precisă, conformitatea și munca de înaltă calitate.
DG ITEC pune un accent deosebit pe comunicarea eficientă între membrii personalului său pentru a asigura buna colaborare și eficiența operațională. Prin urmare, toate anunțurile de posturi vacante ale DG ITEC, atât interne, cât și externe, cer candidaților și candidatelor să stăpânească foarte bine una dintre aceste două limbi și să o cunoască bine pe cealaltă. Cunoașterea a cel puțin uneia dintre aceste limbi îi va permite laureatului sau laureatei să îndeplinească sarcini în mod eficient în diferite contexte lingvistice și să se integreze pe deplin în mediul divers și multilingv al Parlamentului European.
B. PROCEDURĂ
Procedura constă în evaluarea calificărilor și probe specifice.
1. Admiterea și evaluarea calificărilor (prima etapă)
(a) Lista candidaților care și-au depus dosarul complet în termenul specificat și care îndeplinesc condițiile generale menționate la Secțiunea A.3(a) este stabilită de autoritatea împuternicită să facă numiri. Lista va fi transmisă, împreună cu dosarele, comitetului de selecție.
(b) Comitetul de selecție va verifica dacă dosarele de candidatură ale candidaților și candidatelor îndeplinesc condițiile specifice menționate în Secțiunea A.3(b) – Admiterea.
(c) Comitetul de selecție evaluează, pe baza unei grile de evaluare stabilite anterior, calificările tuturor candidaților și candidatelor eligibili [a se vedea punctul B.1(b) de mai sus] și stabilește o listă a celor mai buni șase candidați sau candidate eligibili, care sunt invitați la probe. Comitetul de selecție va invita toți candidații și candidatele care se situează ex aequo pe ultimul loc – Evaluarea calificărilor.
Comitetul de selecție va lua o decizie exclusiv pe baza informațiilor prezentate în formularul de candidatură, care trebuie atestate prin documente justificative depuse împreună și în același timp cu formularul de candidatură (pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați Ghidul candidaților și candidatelor la procedurile de selecție organizate de Parlamentul European, punctul 3.3).
La evaluarea calificărilor candidaților și candidatelor, comitetul de selecție va ține seama în special de următoarele aspecte:
- calificări și diplome;
- experiență în reprezentarea/însoțirea personalului de conducere de nivel superior la reuniuni la nivel înalt și în cadrul grupurilor de lucru interne și externe;
- experiență în consilierea personalului de conducere cu privire la chestiuni juridice și administrative complexe, în special în contextul cadrului instituțional al UE, cu accent pe analiza și interpretarea detaliată a legislației și a jurisprudenței complexe referitoare la legislația în domeniul IT și la achizițiile publice în domeniul IT la nivelul UE;
- experiență în pregătirea documentelor referitoare la angajamentele parlamentare și la alte chestiuni sensibile;
- competențe solide de comunicare orală și scrisă și capacitatea de a transmite concepte juridice complexe și informații concise diferitelor părți interesate, inclusiv conducerii de nivel superior și entităților externe;
- experiență în elaborarea de studii juridice, note și rezumate de înaltă calitate și în pregătirea unor analize juridice și administrative cuprinzătoare și a unor proiecte de norme ca răspuns la solicitările conducerii de nivel superior;
- experiență în prezidarea comisiilor de deschidere a ofertelor și de evaluare și participarea activă la acestea;
- experiență în coordonarea contribuțiilor mai multor părți interesate și în menținerea unei comunicări periodice pentru a asigura buna desfășurare a proiectelor;
- experiență în pregătirea și participarea la procedurile de achiziții publice;
- experiență într-un mediu multicultural/multilingv și capacitatea de a interacționa cu ușurință cu numeroase persoane la toate nivelurile.
Fiecare criteriu va fi notat pe o scară de la 1 la 5. Candidații și candidatele vor fi evaluați (evaluate) în funcție de punctajul lor general pentru a determina dacă sunt potriviți pentru post.
Punctaj: de la 0 la 20 de puncte.
Veți fi informat(ă) prin e-mail cu privire la decizia comitetului de selecție de a vă admite sau nu la teste pe baza eligibilității dumneavoastră și a punctajului obținut la evaluarea calificărilor.
2. Probele (a doua etapă)
Pentru a evalua dacă candidații și candidatele au cunoștințele și competențele necesare pentru a efectua sarcinile descrise mai sus, comitetul de selecție va organiza următoarele probe:
Proba scrisă
(a) Probă de redactare în limba engleză sau franceză, pe baza unui dosar, pentru a vă evalua capacitatea de a efectua sarcinile descrise la Secțiunea A.2., precum și competențele de redactare.
Durata probei: maximum 90 de minute.
Punctaj: de la 0 la 20 de puncte (punctaj minim necesar: 10 puncte).
Această probă se va desfășura online sau la fața locului.
Proba orală
(b) Interviu cu comitetul de selecție susținut în limba engleză sau franceză pentru a vă evalua capacitatea de a îndeplini atribuțiile menționate în Secțiunea A.2.
Durata maximă a probei: maximum 45 de minute.
Punctaj: de la 0 la 40 de puncte (punctajul minim necesar: 20 de puncte).
Această probă se va desfășura online sau la fața locului.
Veți primi în timp util instrucțiuni privind probele. Trebuie să urmați instrucțiunile cu strictețe. Dacă nu respectați instrucțiunile sau aveți un comportament contrar acestora, puteți fi descalificat(ă) imediat.
3. Lista candidaților și candidatelor eligibili
Comitetul de selecție va alcătui o listă a candidaților și candidatelor eligibili, care va conține, în ordine alfabetică, numele celor trei candidați sau candidate care au obținut punctajul general cel mai mare în cursul procedurii (evaluarea calificărilor și probe), cu condiția să fi obținut punctajul minim necesar la ambele probe. Lista candidaților și candidatelor eligibili va cuprinde toți candidații și candidatele care se situează ex aequo pe ultimul loc.
Veți fi informat(ă) în scris cu privire la rezultatele obținute.
Lista candidaților și candidatelor eligibili va fi publicată pe site-ul oficial al Parlamentului European.
Perioada de valabilitate a listei candidaților și candidatelor eligibili va expira la 31 decembrie 2028. Aceasta va putea fi prelungită printr-o hotărâre a autorității împuternicite să facă numiri. În acest caz, candidații și candidatele ale căror nume au fost înscrise pe listă vor fi informați în timp util.
C. DEPUNEREA CANDIDATURILOR
Trebuie să vă depuneți candidatura pe platforma Apply4EP: https://apply4ep.gestmax.eu/search/index/lang/ro_RO
Trebuie să citiți cu atenție Ghidul candidaților și candidatelor la procedurile de selecție organizate de Parlamentul European înainte de a completa formularul de candidatură.
Data-limită pentru depunerea candidaturilor
4 februarie 2025, ora 12.00 (la prânz), ora Bruxelles-ului.