Publication end on external website : 02/07/2024 12:00
Enhet : 03-Generaldirektoratet för EU-intern politik
Ref. : PE/306/2024/S/IPOL - ADMINISTRATOR BUDGETARY CONTROL (AD 9)
Handledningen för sökande : Ladda ner handledningen för sökande

MEDDELANDE OM REKRYTERING PE/306/2024/S/IPOL

TILLFÄLLIGT ANSTÄLLD 

Handläggare i frågor som gäller budgetkontroll (AD 9) 

 

Innan du ansöker ska du noggrant läsa den handledning för sökande till Europaparlamentets allmänna uttagningsprov/uttagningsförfaranden som bifogas detta meddelande om rekrytering.

 Handledningen utgör en del av meddelandet om rekrytering och hjälper dig att sätta dig in i de bestämmelser som gäller för rekryteringen och anmälningsförfarandet.

 

INNEHÅLL

 

A.               ARBETSBESKRIVNING OCH BEHÖRIGHETSKRAV

B.               FÖRFARANDE

C.               INLÄMNING AV ANSÖKAN

BILAGA:   HANDLEDNING FÖR SÖKANDE TILL EUROPAPARLAMENTETS UTTAGNINGSPROV/ UTTAGNINGSFÖRFARANDEN

 

A.  ARBETSBESKRIVNING OCH BEHÖRIGHETSKRAV

 

1.    Allmänna kommentarer

Europaparlamentet har beslutat att tillsätta en tjänst som tillfälligt anställd i lönegrad AD 9 vid generaldirektoratet för unionens interna politik (GD IPOL)

GD IPOL söker en handläggare i frågor som gäller budgetkontroll. Arbetsorten är Bryssel.

Anställningsavtalet kommer att gälla tills vidare. Sökande som anställs placeras i lönegrad AD 9 löneklass 1 och får en grundlön på 9 025,62 euro i månaden. Lönen beskattas av unionen och omfattas av andra avdrag som föreskrivs i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen. Lönen är befriad från nationella skatter. Den löneklass till vilken den godkända sökande rekryteras kan dock ändras beroende på den sökandes yrkeserfarenhet. Utöver denna grundlön kan det under vissa förutsättningar tillkomma ytterligare ersättningar.

Europaparlamentet tillämpar en politik för lika möjligheter och välkomnar sökande oberoende av kön, etnicitet, hudfärg, etniskt eller socialt ursprung, genetiska särdrag, språk, religion eller övertygelse, politisk eller annan åskådning, tillhörighet till nationell minoritet, förmögenhet, börd, funktionsnedsättning, ålder, sexuell läggning, civilstånd eller familjesituation.

 

 2.     Arbetsbeskrivning

Generaldirektoratet för unionens interna politik (GD IPOL) ansvarar för att organisera parlamentsutskottens arbete på området EU-intern politik och bidrar till utövandet och utvecklingen av parlamentets lagstiftnings- och kontrollbefogenheter.

Som en del av direktoratet för budgetfrågor har sekretariatet för budgetkontrollutskottet ansvar för följande:

       Att hjälpa ledamöterna i budgetkontrollutskottet, och särskilt ordföranden och föredragandena, att utföra sina arbetsuppgifter.

       Att se till att den verksamhet som rör budgetkontroll, särskilt ansvarsfrihetsförfarandet, såväl som budgetkontrollutskottets lagstiftningsarbete och övriga arbete fungerar smidigt, genom att följa upp all utskottsverksamhet, ha regelbunden kontakt med Europaparlamentets ledamöter, rådgivarna till de politiska grupperna, sina motsvarigheter i parlamentets sekretariat och i EU:s övriga institutioner eller byråer.

       Att bistå ledamöterna i deras tjänsteutövning under hela ansvarsfrihetsförfarandet (förbereda uppföljning av det senaste ansvarsfrihetsförfarandet, utarbeta betänkanden, kompromissändringsförslag, röstlistor) och under lagstiftningscykeln (lagstiftningsförberedande samråd, antagande av nya lagstiftningstexter, ändring av befintliga texter och kontroll av deras genomförande).

       Att stödja ledamöterna i deras förbindelser med Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf), Europeiska åklagarmyndigheten, revisionsrätten och EU:s övriga institutioner, byråer och organ i budgetkontrollfrågor, och med nationella parlament och myndigheter, särskilt när det gäller att förbereda budgetkontrollutskottets tjänsteresor och evenemang.

       Att förse ledamöterna med specialkunskaper med hjälp av informationsmeddelanden, djupanalyser och rådgivning om lagstiftningsärenden och andra ärenden som avser budgetkontroll.

För att kunna utföra dessa arbetsuppgifter krävs fördjupade kunskaper om hur EU:s budget fungerar och genomförs i EU:s medlemsstater.

Du måste ha dokumenterad yrkeserfarenhet av arbete i en nationell eller internationell förvaltning inom området EU-budget och EU-finansiering, nationellt budgetgenomförande och delad förvaltning av EU-medel. Det är meriterande om du har arbetat med och forskat kring den fleråriga budgetramen, EU:s årliga budget och ansvarsfrihetsförfarandet.

Du måste ha fördjupade kunskaper i ekonomi och tidigare erfarenhet av parlamentariskt arbete på nationell eller europeisk nivå. Du måste dessutom ha gedigen erfarenhet av förhandlingar på högsta politiska nivå, även interinstitutionell nivå, för att kunna bistå ledamöterna i deras befogenhet att utöva budgetkontroll.

Du måste kunna analysera och känna till parlamentariska förfaranden, tänka kritiskt och uttrycka dig i skrift i samband med utarbetandet av lagstiftningsdokument, såsom betänkanden och yttranden, röstlistor, informationsmeddelanden och tal åt ledamöterna

Den/de sökande som väljs ut måste ha mycket god social kompetens, vara diplomatisk i sina interna och externa kontakter samt stresstålig.

Du förväntas regelbundet åka på tjänsteresa till olika arbetsplatser och ofta träffa människor i och utanför Europaparlamentet.

 

3.     Behörighetskrav

På sista ansökningsdagen ska följande allmänna och särskilda krav vara uppfyllda:

a)      Allmänna krav

Du måste i enlighet med artikel 12.2 i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen

       vara medborgare i en av Europeiska unionens medlemsstater,

       åtnjuta fullständiga medborgerliga rättigheter,

       ha fullgjort alla skyldigheter enligt gällande värnpliktslagstiftning,

       uppfylla de skötsamhetskrav som ställs för tjänsteutövningen.

b)      Särskilda krav

i)       Kvalifikationer

Du måste ha

       en utbildningsnivå som motsvarar en fullständig universitets- eller högskoleutbildning, styrkt med examensbevis om den normala studietiden är fyra år eller mer, 

eller

       en utbildningsnivå som motsvarar en fullständig universitets- eller högskoleutbildning, styrkt med examensbevis och minst ett års yrkeserfarenhet som är relevant för arbetsuppgifterna om den normala studietiden för dessa studier är minst tre år,

Examensbevis måste vara erkända av ett officiellt organ i en EU-medlemsstat, till exempel utbildningsministeriet, oavsett om de har utfärdats i en medlemsstat eller i ett land utanför EU.

Sökande som har examensbevis utfärdade i ett land utanför EU ska i sin ansökan visa att deras examensbevis är likvärdiga i EU. Mer information om erkännande av kvalifikationer från länder utanför EU hittar du i nätverket Enic-Naric: https://www.enic-naric.net.

Uttagningskommittén kommer att ta hänsyn till skillnaderna mellan olika utbildningssystem. I handledningen för sökande hittar du en tabell med exempel på vilka kvalifikationer som krävs.

Sökande som i ansökan inte visar att deras examensbevis är likvärdiga i EU och/eller sökande som har examensbevis som inte är erkända av ett offentligt organ i en medlemsstat kommer inte att kunna delta i uttagningsförfarandet.

ii) Arbetslivserfarenhet

Efter erhållande av de kvalifikationer som krävs för att delta i uttagningsförfarandet (se led i ovan) måste de sökande ha skaffat sig minst tio års yrkeserfarenhet som är relevant för de arbetsuppgifter som anges i avsnitt A.2, däribland minst åtta år i en nationell förvaltning eller i en av EU:s institutioner eller byråer. 

iii) Språkkunskaper

Du måste ha fördjupade kunskaper (minst nivå C1) i ett av Europeiska unionens officiella språk (språk 1): bulgariska, danska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, iriska, italienska, kroatiska, lettiska, litauiska, maltesiska, nederländska, polska, portugisiska, rumänska, slovakiska, slovenska, spanska, svenska, tjeckiska, tyska eller ungerska,

och

tillfredsställande kunskaper (minst nivå B2) i engelska (språk 2). Om ditt språk 1 är engelska måste du ha tillfredsställande kunskaper (minst nivå B2) i något av Europeiska unionens andra 23 officiella språk. Språk 2 får inte vara detsamma som språk 1.

Observera att de ovannämnda miniminivåerna gäller för var och en av de olika språkliga färdigheter (muntlig produktion, skriftlig produktion, läsförståelse, hörförståelse) som anges i ansökningsformuläret. Dessa färdigheter motsvarar de som anges i den gemensamma europeiska referensramen för språk (https://europa.eu/europass/common-european-framework-reference-language-skills).

Nivå C2 är den högsta nivån i ramen, och nivå A1 är den lägsta nivån.

De språk som valts ut för detta uttagningsförfarande har fastställts i tjänstens intresse. Tjänsten som handläggare i frågor som gäller budgetkontroll kräver nämligen särskilda kvalifikationer på grund av arbetsuppgifternas art enligt punkt A.2 i detta meddelande om rekrytering.

Nästan alla dokument som budgetkontrollutskottets sekretariat formulerar eller utarbetar är på engelska. Det gäller även anteckningar i samband med utskottssammanträden som är till för utskottets ordförande. Dessutom hålls interna sammanträden på engelska. För att de personer som rekryteras ska kunna utföra sina arbetsuppgifter och se till att tjänsten fungerar smidigt måste de kunna arbeta och kommunicera effektivt på engelska.

 

B. FÖRFARANDE

Tillsättningsmyndigheten kommer att upprätta en förteckning över sökande som intygar att de uppfyller kriterierna i avsnitt A.3 a i meddelandet och som har lämnat in sin ansökan på det sätt och inom den tidsfrist som anges i avsnitt C i meddelandet. Förteckningen skickas sedan till uttagningskommitténs ordförande.

Förfarandet bygger på kvalifikationer och prov.

 

1.         Tillträde till uttagningsförfarandet

Uttagningskommittén utvärderar, med hänsyn till de särskilda kraven, ansökningarna från alla sökande på tillsättningsmyndighetens förteckning.

Om du uppfyller de särskilda kraven kommer uttagningskommittén att låta dig delta i uttagningsförfarandet.

Uttagningskommittén grundar sin utvärdering uteslutande på de uppgifter som du lämnat i din ansökan och som styrkts genom de intyg och liknande handlingar som bifogats och skickats samtidigt. En meritförteckning (cv) betraktas inte som en styrkande handling för yrkeserfarenhet, kvalifikationer eller språkkunskaper (se handledningen för sökande för mer information).

 

2.         Utvärdering av kvalifikationer

Uttagningskommittén utvärderar dina kvalifikationer med hjälp av en utvärderingsmall som utarbetats i förväg och upprättar en förteckning över de tolv bästa sökande, förutsatt att de fått godkänt, som kallas till nästa steg (skriftligt och muntligt prov). Uttagningskommittén kallar alla med samma poängtal som den sista godkända sökande till det skriftliga provet.

Vid utvärderingen av kvalifikationer tar uttagningskommittén särskild hänsyn till följande aspekter (som ska styrkas med intyg och liknande handlingar som bifogas ansökningshandlingarna):

       Examen inom området ekonomi.

       Yrkeserfarenhet inom området budget och budgetkontroll.

       Yrkeserfarenhet inom revision och kontroll av offentliga medel.

       Erfarenhet av att utarbeta lagstiftande dokument och informationsmeddelanden till Europaparlamentets ledamöter.

       Erfarenhet av interinstitutionella förhandlingar.

       Erfarenhet av förhandlingar på högsta politiska nivå mellan EU:s organ och medlemsstaterna.

       Erfarenhet som rådgivare till en beslutsfattare vid ett EU-organ.

       Erfarenhet som rådgivare vid ett ministerium eller en nationell förvaltning.

       Erfarenhet av en ledande roll vid ett ministerium eller en nationell förvaltning.

Poängsättning: 0–20 poäng (krav för godkänt: 10 poäng).

Uttagningskommittén kommer att meddela dig per e-post om du har beviljats eller nekats tillträde till proven.

 

3.         Prov

För att utvärdera de sökandes kunskaper och färdigheter organiserar uttagningskommittén följande prov:

Skriftligt prov

a) Prov i skriftlig framställning på engelska, på grundval av ett antal dokument, för att testa de sökandes förmåga att utföra de arbetsuppgifter som beskrivs i avsnitt A.2, och deras förmåga att uttrycka sig i skrift och sammanställa information.

Provtid: 1 timme

Poängsättning: 0–40 poäng (krav för godkänt: 20 poäng).

Provet är datorbaserat och kan göras online.

Muntligt prov

b)       En intervju med uttagningskommittén på engelska, för att mot bakgrund av uppgifterna i de sökandes ansökningshandlingar, utvärdera deras förmåga att utföra de relevanta arbetsuppgifter som anges i avsnitt A.2.

          Uttagningskommittén kommer att testa språk 1 för alla sökande som angett engelska som sitt språk 2, och kommer också att testa det andra språket för de sökande som angett engelska som sitt språk 1. 

            Provtid: högst 45 minuter.

Poängsättning: 0–40 poäng (krav för godkänt: 20 poäng).

Provet kan göras online eller på plats.

Du kommer att få information om de skriftliga och muntliga proven i god tid. Proven kommer att hållas vid en specifik tidpunkt och på ett specifikt datum. Båda proven kommer att hållas samma dag eller under två på varandra följande dagar.

Om du inte svarar på en kallelse, om du inte kan nås via e-post eller om du inte infinner dig till ett prov kan du komma att uteslutas från förfarandet. Du måste följa instruktionerna till punkt och pricka. Om du inte gör det eller agerar i strid med dem kan du komma att omedelbart uteslutas från förfarandet. 

 

4.         Förteckning över godkända sökande

På grundval av resultaten kommer uttagningskommittén att upprätta en förteckning över lämpliga sökande, med namnen (i alfabetisk ordning) på de tre sökande som fått det högsta sammanlagda antalet poäng i förfarandet (utvärdering av kvalifikationer och prov) och som uppnått det antal poäng som krävs för godkänt i vart och ett av proven. Alla med samma poängtal som den sista godkända sökande förs upp på förteckningen.

Du kommer att få ett skriftligt meddelande om dina resultat.

Förteckningen över godkända sökande kommer att offentliggöras på Europaparlamentets officiella webbplats.

Förteckningen över godkända sökande kommer att vara giltig till och med den 31 december 2027. Dess giltighet kan förlängas genom beslut av tillsättningsmyndigheten. Om den förlängs kommer de sökande som finns upptagna på förteckningen att underrättas i god tid.

Om du erbjuds anställning ska du visa upp alla handlingar i original, inbegripet examensbevis och arbetsintyg, för att styrka deras äkthet.

Om du hamnar på förteckningen över godkända sökande innebär det inte att du har rätt till eller är garanterad anställning.

 

C.        INLÄMNING AV ANSÖKAN

Ansökan görs på plattformen Apply4EP: https://apply4ep.gestmax.eu/search.

Läs noggrant igenom handledningen för sökande till Europaparlamentets uttagningsförfaranden innan du fyller i ansökan och tillhandahåller relevanta styrkande handlingar.

Sista ansökningsdag

den 2 juli 2024 kl. 12.00 (belgisk tid)

Ett mottagningsbevis skickas automatiskt till dig så fort ansökan har validerats.

All kommunikation om det här uttagningsprovet bör ske via ditt Apply4EP-konto. Vi ber dig att INTE RINGA Europaparlamentet om du har frågor som gäller uttagningsförfarandet. 

Du ansvarar för att regelbundet kontrollera e-posten till den e-postadress som du har uppgett i ditt Apply4EP-konto.