Τέλος δημοσίευσης στον εξωτερικό ιστότοπο : 12/04/2024 12:00
Υπηρεσία : 00-Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ref. : COMPETITION PE/AD/301/2024 (AD 6)
Οδηγός προς τους υποψηφίους : Λήψη Οδηγός προς τους υποψηφίους

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ PE/AD/301/2024 

Διοικητικοί υπάλληλοι ολλανδικής ιθαγένειας (AD 6) 

 

Προτού υποβάλετε την αίτησή σας, οφείλετε να διαβάσετε προσεκτικά τον Οδηγό προς τους υποψηφίους/τις υποψήφιες, ο οποίος επισυνάπτεται στην παρούσα προκήρυξη διαγωνισμού. Ο οδηγός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της προκήρυξης διαγωνισμού και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους κανόνες που διέπουν τις διαδικασίες διαγωνισμών και επιλογής, καθώς και τον τρόπο υποβολής της αίτησης. 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

 

Α.               ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ 

Β.               ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Γ.                ΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ/ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ 

 

1.       Γενικές παρατηρήσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να διοργανώσει γενικό διαγωνισμό (βαθμός AD 6) για την κατάρτιση πίνακα κατάλληλων υποψηφίων από τον οποίο μπορεί να προσλάβει υπηκόους του Βασιλείου των Κάτω Χωρών.

Το ζητούμενο προφίλ είναι εκείνο των διοικητικών υπαλλήλων για τη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο δε επιδιωκόμενος αριθμός κατάλληλων υποψηφίων είναι 90.

Ο παρών διαγωνισμός διοργανώνεται βάσει του άρθρου 29 παράγραφος 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης») και βάσει της απόφασης του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2022, με την οποία εγκρίθηκαν γενικές διατάξεις εφαρμογής του άρθρου 27 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «η απόφαση του Προεδρείου»· διατίθεται στη διεύθυνση https://circabc.europa.eu/ui/group/47001db4-d61c-4677-af45-0b5ce0d388fc/library/55a654c7-f358-44cb-b527-a2baa4dd5e71/details).

 

Σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Η πρόσληψη πρέπει να εξασφαλίζει στο θεσμικό όργανο τις υπηρεσίες υπαλλήλων που κατέχουν τα πιο υψηλά προσόντα ικανότητας, απόδοσης και ακεραιότητας και επιλέγονται από την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική βάση μεταξύ των υπηκόων των κρατών μελών της Ένωσης. Καμία θέση δεν προορίζεται αποκλειστικά για τους υπηκόους ορισμένου κράτους μέλους». Η πρόσληψη προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική βάση αποτελεί διαρκή μέριμνα του θεσμικού οργάνου για τη διασφάλιση μιας δημόσιας διοίκησης της ΕΕ που βασίζεται σε μια πλούσια πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία. Ο πλουραλιστικός χαρακτήρας του Κοινοβουλίου αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εικόνας και της αποστολής του θεσμικού οργάνου. Μια γεωγραφικά ισόρροπη ομάδα προσωπικού επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να αξιοποιήσει πλήρως την πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ωστόσο, στη Γραμματεία του Κοινοβουλίου υπάρχουν σημαντικές ανισορροπίες εθνικοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από αντικειμενικά κριτήρια. Για την αντιμετώπιση αυτών των ανισορροπιών, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και αρχές των κρατών μελών, εξέτασαν διάφορες στρατηγικές επικοινωνίας και προβολής. Δυστυχώς, οι πρωτοβουλίες αυτές δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά την προσέλκυση περισσότερων υποψηφίων από τα υποεκπροσωπούμενα κράτη μέλη. 

Σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, η αρχή της ισότητας των πολιτών της Ένωσης επιτρέπει σε κάθε όργανο να θεσπίζει κατάλληλα μέτρα αν διαπιστωθεί σημαντική ανισορροπία εθνικοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων, η οποία δεν δικαιολογείται από αντικειμενικά κριτήρια.

Η έγκριση από το Προεδρείο του Κοινοβουλίου, στις 21 Νοεμβρίου 2022, γενικών διατάξεων εφαρμογής του άρθρου 27 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να εγκρίνει κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε σημαντικής ανισορροπίας εθνικοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων του. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, εάν το Προεδρείο διαπιστώσει σημαντική ανισορροπία στη σύνθεση των υπαλλήλων μιας ή περισσότερων εθνικοτήτων, ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμούς αποκλειστικά για υποψηφίους που έχουν αυτές τις υποεκπροσωπούμενες ιθαγένειες. Με τον τρόπο αυτό, ο αριθμός κατάλληλων υποψηφίων από τις χώρες αυτές θα αυξηθεί και το Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να προσλαμβάνει υπαλλήλους με την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική ισορροπία.

Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών είναι ένα από τα κράτη μέλη οι υπήκοοι των οποίων υποεκπροσωπούνται σημαντικά μεταξύ των υπαλλήλων της Γραμματείας του Κοινοβουλίου. Επιπλέον, η ηλικιακή διάρθρωση της ομάδας των υπαλλήλων ολλανδικής ιθαγένειας συνεπάγεται ότι ένας σημαντικός αριθμός θα συνταξιοδοτηθεί τα επόμενα έτη, γεγονός που θα επιδεινώσει περαιτέρω τον βαθμό υποεκπροσώπησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο σέβεται αυστηρά την αρχή ότι οι προσλήψεις βασίζονται στα προσόντα. Καμία θέση δεν προορίζεται αποκλειστικά για τους υπηκόους ορισμένου κράτους μέλους και ο πίνακας κατάλληλων υποψηφίων που θα καταρτιστεί από τον παρόντα διαγωνισμό θα είναι σε ισότιμη βάση με όλους τους άλλους πίνακες κατάλληλων υποψηφίων του Κοινοβουλίου και της EPSO.

 

Η σημαντική πλειονότητα των θέσεων εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο και στο Στρασβούργο (οι κύριοι τόποι εργασίας του Κοινοβουλίου) σύμφωνα με τις ανάγκες των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου. Τα καθήκοντα ενδέχεται να περιλαμβάνουν ταξίδια μεταξύ των τόπων εργασίας του Κοινοβουλίου. 

Η πρόσληψη θα γίνει στον βαθμό AD 6, πρώτο κλιμάκιο, για το οποίο ο βασικός μισθός ανέρχεται σε 6 231,42 EUR μηνιαίως. Ο μισθός αυτός υπόκειται στον ενωσιακό φόρο και στις λοιπές κρατήσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης. Απαλλάσσεται παντός εθνικού φόρου. Το κλιμάκιο στο οποίο προσλαμβάνονται οι κατάλληλοι/κατάλληλες υποψήφιοι/υποψήφιες μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την επαγγελματική τους πείρα. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις θα καταβάλλονται επιδόματα επιπλέον του βασικού μισθού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εφαρμόζει πολιτική ισότητας ευκαιριών και δέχεται αιτήσεις χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, εθνοτικής προέλευσης, χρώματος του δέρματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή άλλων απόψεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, προσωπικής ή οικογενειακής κατάστασης.

 

2.       Περιγραφή καθηκόντων

Οι διοικητικοί υπάλληλοι στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απασχολούνται σε ευρύ φάσμα τομέων. Ασκούν διοικητικά καθήκοντα, καθήκοντα σχεδιασμού και έρευνας, τα οποία είναι δυνατό να περιλαμβάνουν, ανάλογα με την υπηρεσία της Γραμματείας όπου βρίσκεται η θέση εργασίας του κατάλληλου υποψηφίου/της κατάλληλης υποψήφιας, μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

α)          Στον τομέα της παροχής συμβουλών και υποστήριξης στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στα κοινοβουλευτικά όργανα:

            κατάρτιση βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλέψεων εργασίας για τα κοινοβουλευτικά όργανα και διαχείριση των εν λόγω εργασιών·

            αντιμετώπιση θεμάτων που ανακύπτουν σε κοινοβουλευτικό όργανο και συμβολή, μέσω εκθέσεων, αναλύσεων και εξειδικευμένης έρευνας, στην εκπόνηση και τον καθορισμό των θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου·

            δημιουργία δικτύων επαφών, ιδίως μεταξύ των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμικών οργάνων ή οργανισμών της ΕΕ και των οικονομικών και κοινωνικών κύκλων στα κράτη μέλη·

            συμβολή στη διοργάνωση εξωτερικών εκδηλώσεων (συνεδρίων, σεμιναρίων κ.λπ.) και ομιλία ενώπιον κοινού.

β)          Στον τομέα της διαχείρισης πόρων:

            συμβολή στη διοίκηση του προσωπικού του Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων με την αξιολόγηση των αναγκών στελέχωσης, την κατάρτιση περιγραφών καθηκόντων, τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης, την εφαρμογή και την επιβολή του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, την επίβλεψη ή τον συντονισμό συγκεκριμένων σχεδίων και τη συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ή/και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε διοργανικό επίπεδο·

            συμβολή στη διαχείριση των δημοσιονομικών πόρων του Κοινοβουλίου, για παράδειγμα με τη συνεισφορά στην κατάρτιση δημοσιονομικών προβλέψεων, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και τον έλεγχο της διαχείρισης του προϋπολογισμού και των συμβάσεων, την καθιέρωση και τη διενέργεια εσωτερικών δημοσιονομικών ελέγχων και τη διασφάλιση της συνέπειας των δημοσιονομικών διαύλων και διαδικασιών προς τον δημοσιονομικό κανονισμό της ΕΕ και τους σχετικούς κανόνες εφαρμογής. 

γ)          Στον τομέα του δικαίου: 

            παρακολούθηση των εξελίξεων στη νομολογία των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενημέρωση των υπηρεσιών της Γραμματείας·

            παρακολούθηση σημαντικών πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα των νομικών τους επιπτώσεων·

            σύνταξη μελετών, σημειωμάτων και περιλήψεων·

            ανάλυση, εκπόνηση και κατάρτιση σχεδίων κανόνων στον οικείο τομέα αρμοδιότητας και σχετικά με όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση της υπηρεσίας κατόπιν αιτήματος των ανώτερων στελεχών·

            μελέτη και παρακολούθηση των κανόνων και της νομολογίας, ενημέρωση και παροχή συμβουλών στη διοίκηση και στις υπηρεσίες σχετικά με τις κανονιστικές εξελίξεις και ορισμένες ειδικές περιπτώσεις·

            διασφάλιση της ποιότητας της σύνταξης των πράξεων από νομική άποψη. 

δ)          Στον τομέα της πολιτικής πληροφόρησης και επικοινωνίας:

            προετοιμασία, σύνταξη, δημοσίευση και διάδοση στα μέσα ενημέρωσης και στο ευρύ κοινό πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων της σύνταξης δελτίων Τύπου, της παροχής βοήθειας και πληροφόρησης προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, της συνδρομής των βουλευτών στις επαφές τους με τον Τύπο (συνεντεύξεις Τύπου κ.λπ.)·

            διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα για τους παράγοντες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης·

            προετοιμασία και εποπτεία δραστηριοτήτων επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού, της διοργάνωσης ή/και της συμμετοχής σε εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού, της οργάνωσης και της διαχείρισης επισκέψεων (από ομάδες ή άτομα), ομιλιών, του σχεδιασμού και της προσαρμογής του επικοινωνιακού υλικού κ.λπ.

ε)           Στον τομέα των ΤΠ, της ασφάλειας ΤΠ και της ασφάλειας:

            συμβολή στον καθορισμό προτύπων ΤΠ, εκτέλεση καθηκόντων τεχνολογικής επαγρύπνησης και παροχή τεχνικών συμβουλών στον τομέα αυτό·

            σχεδιασμός, καθορισμός, προσαρμογή, εφαρμογή και επίβλεψη των διαδικασιών διαχείρισης υπηρεσιών ΤΠ και της συνεχούς βελτίωσής τους·

            ανάπτυξη προτύπων και πολιτικών ασφάλειας ΤΠ και κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή τους, οι οποίες καλύπτουν πρόσωπα, περιουσιακά στοιχεία και πληροφορίες·

            ανάλυση όλων των απειλών κατά της ασφάλειας και των κινδύνων που συνδέονται με τα συμφέροντα και τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων·

            εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης απειλών και ανάλυσης κινδύνων σε σχέση με τεχνικές προδιαγραφές ή οργανωτικές/επιχειρησιακές διαδικασίες για πολύπλοκα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ΤΠ·

            εφαρμογή και επίβλεψη του συντονισμού των υπηρεσιών επιχειρησιακής ασφάλειας, όπως πρόληψη και παρακολούθηση, υπηρεσίες εποπτείας των φρουρών ασφαλείας και υπηρεσίες εγγύτατης προστασίας διακεκριμένων προσωπικοτήτων.

στ)       Στον τομέα της διαχείρισης έργων:

            εποπτεία και συντονισμός συγκεκριμένων έργων·

            προετοιμασία και διευκόλυνση της λήψης διοικητικών αποφάσεων μέσω προτάσεων καινοτόμων λύσεων·

            σύνταξη αναλύσεων, εκθέσεων, σημειωμάτων, επιστολών, στατιστικών και κάθε άλλου είδους εγγράφου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων κανόνων·

            συμβολή στη σύνταξη και παρακολούθηση των προσκλήσεων υποβολής προσφορών·

            συνοδεία ανώτερων διοικητικών στελεχών ή εκπροσώπηση της διοίκησης σε συνεδριάσεις και σε εσωτερικές και εξωτερικές ομάδες εργασίας και συμμετοχή ή προεδρία σε διοικητικές συνεδριάσεις. 

Τα καθήκοντα αυτά απαιτούν ικανότητες εξεύρεσης κατάλληλων λύσεων σε ποικίλα και ενίοτε σύνθετα προβλήματα, ταχείας αντίδρασης σε μεταβαλλόμενες συνθήκες και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Οι υποψήφιοι/υποψήφιες πρέπει να επιδείξουν πρωτοβουλία, δημιουργικότητα και ισχυρά κίνητρα. Πρέπει να μπορούν να επηρεάζουν τους άλλους, να εργάζονται εντατικά, τόσο μόνοι/μόνες τους όσο και ως μέρος μιας ομάδας, και να δημιουργούν δίκτυα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον εργασίας. Οι υποψήφιοι/υποψήφιες θα πρέπει επίσης να επιθυμούν να συνεχίσουν τη μάθηση και την εξέλιξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

 

3.       Επιλεξιμότητα  

Κατά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων, πρέπει να πληροίτε όλα τα γενικά και ειδικά κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται παρακάτω:

α)      Γενικά κριτήρια

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο θ) του παραρτήματος III του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, και λαμβανομένης υπόψη της απόφασης του Προεδρείου, πρέπει: 

–          να είστε υπήκοος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών·

–          να απολαύετε των πολιτικών σας δικαιωμάτων·

–          να έχετε εκπληρώσει τυχόν στρατολογικές υποχρεώσεις με βάση τη νομοθεσία της χώρας σας σε θέματα στρατολογίας·

–          να παρέχετε τα αναγκαία για την άσκηση των προβλεπόμενων καθηκόντων σας εχέγγυα ήθους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δηλώσετε υπεύθυνα ότι είστε υπήκοος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, επιλέγοντας τις «Κάτω Χώρες» ως τη χώρα της «επιλέξιμης ιθαγένειάς σας». Πρέπει επίσης να σημειώσετε το τετραγωνίδιο στο Apply4EP, με το οποίο δηλώνετε ότι είστε «υπήκοος ενός από τα κράτη μέλη».

Θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε αντίγραφο του ολλανδικού διαβατηρίου σας ή του ολλανδικού εθνικού δελτίου ταυτότητάς σας σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας. 

β)      Ειδικά κριτήρια

i)       Απαιτούμενα προσόντα

 

Πρέπει να έχετε επίπεδο εκπαίδευσης που να αντιστοιχεί σε ολοκληρωμένες πανεπιστημιακές σπουδές τουλάχιστον τριών ετών, πιστοποιούμενες με δίπλωμα επίσημα αναγνωρισμένο σε ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα διπλώματα, είτε έχουν εκδοθεί σε κράτος μέλος είτε σε χώρα εκτός της ΕΕ, πρέπει να αναγνωρίζονται από επίσημο φορέα κράτους μέλους της ΕΕ, όπως το Υπουργείο Παιδείας κράτους μέλους.

Οι υποψήφιοι/υποψήφιες που είναι κάτοχοι διπλωμάτων που έχουν εκδοθεί σε χώρα εκτός της ΕΕ πρέπει να επισυνάψουν στην αίτησή τους απόδειξη ισοτιμίας στην ΕΕ για τα διπλώματά τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση προσόντων που αποκτήθηκαν σε χώρα εκτός της ΕΕ στα δίκτυα ENIC-NARIC, συμβουλευθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.enic-naric.net. Η εξεταστική επιτροπή θα λάβει υπόψη τις διαφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων. Παραδείγματα των ελάχιστων απαιτούμενων προσόντων παρατίθενται στον πίνακα που περιλαμβάνεται στον οδηγό προς τους υποψηφίους/τις υποψήφιες. Οι υποψήφιοι/υποψήφιες που δεν θα επισυνάψουν απόδειξη ισοτιμίας στην ΕΕ για τα διπλώματα τους ή/και οι υποψήφιοι/υποψήφιες με διπλώματα που δεν έχουν αναγνωριστεί από επίσημο φορέα κράτους μέλους της ΕΕ δεν θα γίνουν δεκτοί στον διαγωνισμό.

ii)      Απαιτούμενη επαγγελματική πείρα

 Μετά την απόκτηση των προσόντων που παρέχουν πρόσβαση στον διαγωνισμό (βλ. σημείο i) ανωτέρω), πρέπει να έχετε αποκτήσει τουλάχιστον δύο έτη επαγγελματικής πείρας σχετικής με τις δραστηριότητες που αναφέρονται στην περιγραφή καθηκόντων (δηλ. στους τομείς εργασίας: παροχή συμβουλών και υποστήριξης σε βουλευτές του Κοινοβουλίου και κοινοβουλευτικά όργανα, διαχείριση πόρων, δίκαιο, πολιτική πληροφόρησης και επικοινωνίας, ΤΠ, ασφάλεια ΤΠ και ασφάλεια, διαχείριση έργων). Ενώ στην περιγραφή καθηκόντων στο τμήμα Α.2 παρατίθενται τα γενικά καθήκοντα που αφορούν ειδικά την εργασία διοικητικών υπαλλήλων στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εξεταστική επιτροπή θα εξετάσει επίσης τη συνάφεια της επαγγελματικής πείρας που έχει αποκτηθεί εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

iii)     Γνώση γλωσσών 

Πρέπει να έχετε εις βάθος γνώση (ελάχιστο επίπεδο C1) της ολλανδικής γλώσσας (γλώσσα 1),  

και 

ικανοποιητική γνώση (ελάχιστο επίπεδο Β2) μιας από τις άλλες επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γλώσσα 2): αγγλική, βουλγαρική, γαλλική, γερμανική, δανική, ελληνική, εσθονική, ιρλανδική, ισπανική, ιταλική, κροατική, λετονική, λιθουανική, μαλτέζικη, ουγγρική, πολωνική, πορτογαλική, ρουμανική, σλοβακική, σλοβενική, σουηδική, τσεχική ή φινλανδική. 

Επισημαίνεται ότι τα ελάχιστα επίπεδα που απαιτούνται ανωτέρω ισχύουν για κάθε τομέα γλωσσικής ικανότητας (προφορική επικοινωνία, γραπτή έκφραση, ανάγνωση και ακουστική κατανόηση) που αναφέρεται στο έντυπο της αίτησης. Οι δεξιότητες αυτές αντιστοιχούν σε εκείνες που καθορίζονται στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τα γλωσσικά προσόντα (https://europa.eu/europass/el/common-european-framework-reference-language-skills). Επισημαίνεται ότι το επίπεδο C2 είναι το υψηλότερο επίπεδο στο πλαίσιο, ενώ το A1 είναι το χαμηλότερο επίπεδο.

 

Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή καταρτίζει κατάλογο των υποψηφίων που δηλώνουν ότι πληρούν τα κριτήρια του τμήματος Α.3.α) της προκήρυξης και έχουν υποβάλει τον φάκελο της αίτησής τους σύμφωνα με τις λεπτομέρειες και εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο τμήμα Γ της προκήρυξης. Ο κατάλογος αυτός θα αποσταλεί στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής.  

Ο διαγωνισμός βασίζεται σε δοκιμασίες. Αποτελείται από δύο στάδια:

1.     Προεπιλογή (εξέταση πολλαπλής επιλογής) και έλεγχος επιλεξιμότητας

α)     Προεπιλογή (εξέταση πολλαπλής επιλογής)

β)     Έλεγχος των ειδικών κριτηρίων επιλεξιμότητας

 

2.     Εξετάσεις

α)     Εξέταση σύνταξης κειμένου

β)     Συνέντευξη

 

1.     Προεπιλογή (εξέταση πολλαπλής επιλογής) και έλεγχος επιλεξιμότητας

α)        Προεπιλογή (εξέταση πολλαπλής επιλογής)

Οι υποψήφιοι/υποψήφιες των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στον κατάλογο της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής θα κληθούν να συμμετάσχουν στη δοκιμασία προεπιλογής με τη μορφή σειράς ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η εξέταση με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής θα πραγματοποιηθεί στα ολλανδικά (γλώσσα 1). 

Η εξέταση πολλαπλής επιλογής θα αποτελείται από 40 ερωτήσεις κατ’ ανώτατο όριο με σκοπό την αξιολόγηση των γνώσεων των υποψηφίων σχετικά με τους ακόλουθους τέσσερις τομείς: γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνώσεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατανόηση κειμένου και αριθμητικές δεξιότητες. Θα αποσταλούν στους υποψηφίους/στις υποψήφιες ενδεικτικές ερωτήσεις εγκαίρως πριν από την ημερομηνία της εξέτασης.

Η εξέταση αυτή θα έχει μέγιστη διάρκεια έως 60 λεπτά και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Οι υποψήφιοι/υποψήφιες θα λάβουν εγκαίρως οδηγίες σχετικά με τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε ορισμένη ώρα και ημερομηνία. Οι υποψήφιοι/υποψήφιες θα ενημερωθούν για την ακριβή διάρκεια της εξέτασης όταν τους αποσταλούν η πρόσκληση και οι οδηγίες. 

β)         Έλεγχος των ειδικών κριτηρίων επιλεξιμότητας

Η εξεταστική επιτροπή θα ελέγξει τους ειδικούς όρους των υποψηφίων που έλαβαν τους υψηλότερους βαθμούς στην εξέταση πολλαπλής επιλογής. Αυτό θα γίνει κατά φθίνουσα σειρά, αρχής γενομένης από τους φακέλους των υποψηφίων που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Η εξεταστική επιτροπή παύει να διενεργεί τους ελέγχους επιλεξιμότητας όταν ο αριθμός των υποψηφίων που κρίθηκαν επιλέξιμοι/επιλέξιμες φθάσει το τετραπλάσιο του ζητούμενου αριθμού κατάλληλων υποψηφίων. Η εξεταστική επιτροπή θα δεχθεί όλους τους επιλέξιμους υποψηφίους/επιλέξιμες υποψήφιες που τυχόν ισοβάθμισαν στην τελευταία θέση πρόκρισης στην εξέταση πολλαπλής επιλογής.

Η εξεταστική επιτροπή καταρτίζει κατάλογο των υποψηφίων που πληρούν τα ειδικά κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στο τμήμα Α.3. β) της παρούσας προκήρυξης. Οι υποψήφιοι/υποψήφιες του καταλόγου αυτού γίνονται δεκτοί/δεκτές στον διαγωνισμό. Η εξεταστική επιτροπή λαμβάνει απόφαση σχετικά με την επιλεξιμότητα ενός υποψηφίου/μιας υποψήφιας συγκρίνοντας α) τις δηλώσεις που περιέχονται στο έντυπο της αίτησης και β) τα έγγραφα που αναφορτώνονται στην αίτηση υποψηφιότητας στο Apply4EP υποστηρικτικά προς τις εν λόγω δηλώσεις. 

Η εξεταστική επιτροπή θα βασίσει τις αποφάσεις της αποκλειστικά στα στοιχεία που αναγράφονται στο έντυπο της αίτησης και τα οποία τεκμηριώνονται από τα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται σε αυτήν. (Ανατρέξτε στον οδηγό προς τους υποψηφίους/τις υποψήφιες για περισσότερες λεπτομέρειες.)

 

2.         Εξετάσεις

Όλοι οι υποψήφιοι/υποψήφιες που γίνονται δεκτοί/δεκτές στον διαγωνισμό λαμβάνουν πρόσκληση για την εξέταση σύνταξης κειμένου. Στο στάδιο αυτό, η εξεταστική επιτροπή θα καλέσει τους υποψηφίους/τις υποψήφιες να προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα για την ολλανδική ιθαγένειά τους. Οι υποψήφιοι/υποψήφιες που δεν θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα αποδεικτικά θα αποκλειστούν από τον διαγωνισμό.

α)         Εξέταση σύνταξης κειμένου στα ολλανδικά (γλώσσα 1) με βάση σύνολο εγγράφων, με σκοπό να εξεταστεί η ικανότητα των υποψηφίων να αναλύουν και να συνοψίζουν πληροφορίες και οι δεξιότητές τους στη σύνταξη κειμένου. Δεν θα είναι δυνατή η επιλογή του θέματος της γραπτής εξέτασης. 

Μέγιστη διάρκεια της εξέτασης: 120 λεπτά

Βαθμολόγηση: 0 έως 50 μονάδες

Ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία: 25 μονάδες

Η εξέταση θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Οι υποψήφιοι/υποψήφιες που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό μονάδων στην εξέταση σύνταξης κειμένου θα λάβουν πρόσκληση για τη συνέντευξη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν επιτύχει την ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία στην εξέταση σύνταξης κειμένου. Ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων που θα λάβουν πρόσκληση για τη συνέντευξη ισούται με το διπλάσιο του ζητούμενου αριθμού κατάλληλων υποψηφίων. Η εξεταστική επιτροπή θα προσκαλέσει όλους τους υποψηφίους/τις υποψήφιες που ισοβάθμισαν στην τελευταία θέση πρόκρισης.

β)         Συνέντευξη με την εξεταστική επιτροπή στα ολλανδικά (γλώσσα 1), με σκοπό να εξεταστεί η ευθυγράμμιση των υποψηφίων με τις βασικές ικανότητες του Κοινοβουλίου: συνεχής βελτίωση, επίδειξη ευελιξίας, ομαδικό πνεύμα και συνεργασία, εστίαση στην επίτευξη αποτελεσμάτων και επίδειξη αξιοπιστίας. Η εξεταστική επιτροπή θα εξετάσει επίσης τη γνώση της γλώσσας 2, κατά τη δήλωση των υποψηφίων στην αίτηση υποψηφιότητας. 

Μέγιστη διάρκεια: 60 λεπτά.

Βαθμολόγηση: 0 έως 50 μονάδες

Ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία: 25 μονάδες

            Η εξέταση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί δια ζώσης. 

Οι υποψήφιοι/υποψήφιες θα λάβουν εγκαίρως οδηγίες σχετικά με τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε ορισμένη ώρα και ημερομηνία. Εάν ένας υποψήφιος/μια υποψήφια δεν απαντήσει σε πρόσκληση, δεν είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί του/της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή δεν εμφανιστεί σε εξέταση, αποκλείεται, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας. Οι υποψήφιοι/υποψήφιες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην επιστολή. Οποιαδήποτε αδυναμία συμμόρφωσης προς τις οδηγίες ή οποιαδήποτε ενέργεια δεν συνάδει με τις οδηγίες θα επιφέρει άμεσο αποκλεισμό. 

 

3.       Πίνακας κατάλληλων υποψηφίων

Η εξεταστική επιτροπή καταρτίζει πίνακα κατάλληλων υποψηφίων με τα ονόματα των 90 επιλέξιμων υποψηφίων με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία στις εξετάσεις, όπως ορίζεται στο τμήμα Α.1 «Γενικές παρατηρήσεις». Αυτή η συνολική βαθμολογία συνίσταται στον συνολικό αριθμό μονάδων που λαμβάνονται στην εξέταση σύνταξης κειμένου και στη συνέντευξη με την εξεταστική επιτροπή, που αναφέρονται στο τμήμα B.2.α) και B.2.β) αντίστοιχα, υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος/η υποψήφια έχει επιτύχει την ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία και στις δύο δοκιμασίες. Ο κατάλογος μπορεί να περιλαμβάνει όλους τους υποψηφίους/τις υποψήφιες που ισοβάθμισαν στην τελευταία θέση πρόκρισης. Τα ονόματα των κατάλληλων υποψηφίων θα συμπεριληφθούν στον πίνακα με αλφαβητική σειρά.

Ο πίνακας κατάλληλων υποψηφίων θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Η ισχύς του μπορεί να παραταθεί με απόφαση της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής. Στην περίπτωση αυτή, οι υποψήφιοι/υποψήφιες τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον πίνακα θα ενημερωθούν σχετικώς σε εύθετο χρόνο.

Οι επιτυχόντες/επιτυχούσες θα ενημερωθούν ατομικά για τα αποτελέσματά τους, ο δε πίνακας κατάλληλων υποψηφίων θα δημοσιευθεί στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αν σας προσφερθεί θέση εργασίας, οφείλετε να καταθέσετε, για λόγους επαλήθευσης, τα πρωτότυπα όλων των απαιτούμενων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων των διπλωμάτων και των βεβαιώσεων εργασίας σας.

Η συμπερίληψη σε πίνακα κατάλληλων υποψηφίων δεν κατοχυρώνει δικαίωμα σε πρόσληψη ούτε συνιστά εγγύηση πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 («Προσλήψεις») της απόφασης του Προεδρείου, «Προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της υποχρέωσης σύμφωνα με την οποία καμία θέση δεν προορίζεται αποκλειστικά για τους υπηκόους συγκεκριμένου κράτους μέλους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 27 του ΚΥΚ, και με την επιφύλαξη των διαγωνισμών που διοργανώνονται σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 3 του ΚΥΚ, οι επιτυχόντες υποψήφιοι των διαγωνισμών που διοργανώνονται βάσει του άρθρου 2 των παρουσών διατάξεων τίθενται σε ισότιμη βάση με τους επιτυχόντες υποψηφίους άλλων διαγωνισμών που διοργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή την EPSO».

 

Γ. ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Τρόπος υποβολής αίτησης:

Πρέπει να υποβάλετε αίτηση μέσω της πλατφόρμας Apply4EP: https://apply4ep.gestmax.eu/search 

Πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τον Οδηγό προς τους υποψηφίους/τις υποψήφιες σε διαγωνισμούς που διοργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού συμπληρώσετε την αίτηση υποψηφιότητας, και να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων:

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι

 

12 Απριλίου 2024, ώρα 12.00 (το μεσημέρι) (ώρα Βρυξελλών).

 

Θα σας αποσταλεί αυτόματα βεβαίωση παραλαβής μόλις επικυρωθεί η αίτησή σας. 

Οποιαδήποτε επικοινωνία σχετικά με αυτόν τον διαγωνισμό θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο μέσω του λογαριασμού σας στην πλατφόρμα Apply4EP. ΜΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΤΕ για ερωτήσεις που αφορούν αυτόν τον διαγωνισμό. 

Έχετε την ευθύνη να ελέγχετε τακτικά τα μηνύματα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε υποδείξει κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων στον λογαριασμό σας στην πλατφόρμα Apply4EP.