AANKONDIGING VAN AANWERVING nr. PE/327/S
TIJDELIJK FUNCTIONARIS
ICT-assistent (AST 4)
Gelieve de bijgevoegde Handleiding voor kandidaten aandachtig door te lezen alvorens te solliciteren.
De handleiding maakt deel uit van deze aankondiging en geeft inzicht in de regels die gelden bij sollicitatieprocedures en de gang van zaken bij sollicitaties.
INHOUD
A. FUNCTIEOMSCHRIJVING EN TOELATINGSVOORWAARDEN
B. PROCEDURE
C. INDIENING VAN SOLLICITATIES
BIJLAGE: HANDLEIDING VOOR KANDIDATEN BIJ SELECTIEPROCEDURES VAN HET EUROPEES PARLEMENT
A. FUNCTIEOMSCHRIJVING EN TOELATINGSVOORWAARDEN
1. Algemene opmerkingen
Het Europees Parlement heeft besloten een procedure te openen voor de aanwerving van drie tijdelijke functionarissen (AST 4) in het directoraat-generaal Informatietechnologie en Cyberbeveiliging (DG ITEC) en in het directoraat-generaal Infrastructuur en Logistiek (DG INLO). Het gezochte profiel is dat van een ICT-assistent.
Het gaat om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De aanwerving geschiedt in rang AST 4, eerste salaristrap, met een maandelijks basissalaris van 5 279,52 EUR. Op dit salaris worden Uniebelasting en de andere inhoudingen als voorzien in de Regeling die van toepassing is op de andere personeelsleden van de Europese Unie (RAP) in mindering gebracht. Het salaris is vrijgesteld van nationale belastingen. De salaristrap kan evenwel worden aangepast naargelang de beroepservaring van de gekozen kandidaat. Bovendien kan het basissalaris onder bepaalde voorwaarden worden vermeerderd met toelagen.
Het Europees Parlement voert een beleid van gelijke kansen en maakt bij de acceptatie van sollicitaties geen onderscheid op grond van gender, ras, huidskleur, etnische of sociale herkomst, genetische kenmerken, taal, godsdienst of overtuiging, politieke of andere opvattingen, het behoren tot een nationale minderheid, financiële situatie, geboorte, handicaps, leeftijd, seksuele gerichtheid, burgerlijke staat of gezinssituatie.
2. Functieomschrijving
Het directoraat-generaal Informatietechnologie en Cyberbeveiliging (DG ITEC) levert IT- en communicatiediensten ter ondersteuning van de werkzaamheden van het Europees Parlement. Het ontwikkelt en onderhoudt een meertalige interne werkomgeving waarmee een beveiligde toegang wordt verschaft tot essentiële documenten. DG ITEC beheert de IT-systemen van het Parlement, stemt zijn innovatiestrategie af op de institutionele behoeften en ziet toe op een veilige en duurzame IT-infrastructuur. Het DG houdt zich ook bezig met de productie en distributie van parlementaire documenten en werkt samen met het Publicatiebureau voor officiële publicaties.
Het directoraat-generaal Infrastructuur en Logistiek (DG INLO) is verantwoordelijk voor het technische en administratieve toezicht op alle gebouwen die het Parlement in gebruik heeft in Brussel, Luxemburg, Straatsburg, en op de liaisonbureaus in de lidstaten. Het DG beheert de uitrusting en diensten in verband met de exploitatie van deze gebouwen, zoals aankopen, vervoer, verhuizingen, berichtendiensten, catering, winkels en meer. DG INLO coördineert ook de praktische zaken voor vergaderingen.
De aangeworven personen met standplaats Brussel zullen deel uitmaken van dynamische teams die IT-diensten leveren aan eindgebruikers en zorgen voor de vlotte werking van hardware, software en netwerksystemen door problemen op te lossen, technische ondersteuning te bieden en systeemupgrades uit te voeren. Deze medewerkers zullen fungeren als contactpersoon en coördinator binnen hun afdeling/directoraat/directoraat-generaal voor diverse IT-processen. Onder het gezag van hun leidinggevende en in overeenstemming met de door de bestuursorganen en het betrokken management van het Parlement vastgestelde programma’s en prioriteiten voeren ICT-assistenten een of meer van de volgende werkzaamheden uit:
· eerste- en tweedelijnsondersteuning op het vlak van IT verlenen, verzoeken om dienstverlening behandelen, hardware-, software- en netwerkproblemen oplossen en zorgen voor tijdige oplossingen;
· gebruikersaccounts, toegangsrechten en de processen voor nieuwe/vertrekkende collega’s in diverse systemen beheren;
· opleidingen verzorgen over IT-gerelateerde kwesties, beste praktijken toepassen op het vlak van beveiliging en gebruikers begeleiden bij IT-problemen;
· hardware (servers, desktops, laptops, netwerkapparatuur) installeren, configureren, onderhouden en beheren en zorgen voor goed voorraadbeheer;
· assisteren bij het uitvoeren van onderhoud aan servers en netwerkinfrastructuur, systeemprestaties monitoren, patches installeren, problemen oplossen en nodige upgrades uitvoeren;
· assisteren bij het ontwerp en de ontwikkeling van en het onderhoud aan de gebruikte applicaties en tools voor kantoorautomatisering;
· zorg dragen voor de verslaglegging over teamprestaties, tendensen bij incidenten en de doeltreffendheid van de dienstverlening, en daarbij procesverbeteringen voorstellen en de impact van nieuwe tools en procedures bijhouden;
· technische concepten duidelijk aan niet-technische gebruikers uitleggen en probleemoplossende vaardigheden gebruiken om de dienstverlening te verbeteren;
· toezien op de coördinatie van het team en de consistentie in processen en procedures waarborgen in interne en externe teams op meerdere locaties, en tegelijkertijd de teamprestaties en de dienstverlening monitoren om te voldoen aan vooraf gedefinieerde kwaliteitsnormen;
· begeleiding, ondersteuning en de monitoring van prestaties verzorgen voor teamleden, door te fungeren als escalatiepunt en te zorgen voor doeltreffende teamactiviteiten en -resultaten.
De uitvoering van deze taken vereist uitstekende organisatorische en coördinerende vaardigheden, veerkracht, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, tact, goede interpersoonlijke vaardigheden en een sterke teamgeest.
Voor het verrichten van de werkzaamheden zullen dienstreizen tussen de werklocaties van het Parlement nodig zijn.
3. Toelatingsvoorwaarden
Op de uiterste datum voor de indiening van sollicitaties moet u aan onderstaande voorwaarden voldoen:
a) Algemene voorwaarden
Overeenkomstig artikel 12, lid 2, van de Regeling die van toepassing is op de andere personeelsleden van de Europese Unie moet u:
– onderdaan zijn van een van de lidstaten van de Europese Unie;
– in het bezit zijn van uw rechten als staatsburger;
– voldaan hebben aan de wettelijke verplichtingen inzake de militaire dienstplicht;
– in zedelijk opzicht de waarborgen bieden die voor de uitoefening van de beoogde functie vereist zijn.
b) Specifieke voorwaarden
i) Vereiste kwalificaties
U dient te beschikken over:
- een diploma van hoger onderwijs
of
een diploma van middelbaar onderwijs dat toegang geeft tot het hoger onderwijs en ten minste drie jaar relevante beroepservaring.
Diploma’s moeten, ongeacht of ze in een lidstaat dan wel in een land buiten de EU zijn afgegeven, erkend zijn door een officiële instantie van een EU-lidstaat, zoals het ministerie van Onderwijs.
Kandidaten die in het bezit zijn van diploma’s die in een land buiten de Unie zijn afgegeven, moeten een EU-gelijkwaardigheidsverklaring voor deze diploma’s verstrekken. Meer informatie over de erkenning van kwalificaties van buiten de EU is terug te vinden op de website van de ENIC-NARIC-netwerken: https://www.enic-naric.net
Het selectiecomité houdt rekening met de verschillen tussen de onderwijsstelsels van de lidstaten van de Europese Unie. In de tabel bij de Handleiding voor kandidaten wordt een indicatief overzicht gegeven van de diploma’s die als minimum vereist zijn.
Kandidaten die geen EU-gelijkwaardigheidsverklaring voor hun diploma’s bijvoegen en kandidaten met diploma’s die niet worden erkend door een officiële instantie van een EU-lidstaat mogen niet aan de selectieprocedure deelnemen.
ii) Vereiste beroepservaring
U moet ten minste zes jaar beroepservaring hebben opgedaan die relevant is voor de aard van de uit te voeren taken na het behalen van de in punt i) bedoelde kwalificaties, waarvan twee jaar in een instelling of orgaan van de Europese Unie en/of bij een nationale overheidsinstantie.
iii) Talenkennis
U moet over een grondige kennis (niveau C1) van één van de officiële talen van de Europese Unie beschikken (taal 1): Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Frans, Grieks, Hongaars, Iers, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch of Zweeds,
en
over voldoende kennis (niveau B2) van het Engels of het Frans (taal 2).
Taal 2 moet verschillen van taal 1.
De eis voor een taal 2 voor deze procedure (Engels of Frans) is vastgesteld in het belang van de diensten. De taken van een ICT-assistent vereisen specifieke vaardigheden, onder andere in verband met monitoring, het verlenen van assistentie aan verschillende gebruikers en het verlenen van eerste- en tweedelijnsondersteuning bij IT-gerelateerde kwesties. De aan te werven personeelsleden moeten in staat zijn om de uit te voeren taken te begrijpen, problemen op te lossen en op doeltreffende wijze te communiceren met gebruikers, het management en collega’s.
Het Europees Parlement heeft een divers personeelsbestand dat voornamelijk werkzaam is in Brussel, Straatsburg en Luxemburg. In deze meertalige context hangt doeltreffend functioneren in grote mate af van het gebruik van het Frans en Engels. Deze twee talen zijn cruciaal, enerzijds om ervoor te zorgen dat de communicatie vlot en efficiënt verloopt, anderzijds om de dagelijkse werkzaamheden tot een goed einde te kunnen brengen.
Om de taken en verantwoordelijkheden die deze functie met zich meebrengt op doeltreffende wijze te kunnen vervullen en om redenen van dienstbelang is het essentieel dat de persoon die wordt aangeworven kennis heeft van ten minste een van deze talen. Die taken bestaan uit regelmatige interactie met collega’s, het management en externe gesprekspartners, die vooral deze talen gebruiken in hun dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast worden opleidingen, teamvergaderingen en introductiecursussen voor nieuwe personeelsleden overwegend in het Engels en Frans gehouden, wat het belang van de kennis van ten minste één van deze twee talen nog maar eens benadrukt.
Bij DG INLO en DG ITEC is Frans de taal die het meest wordt gebruikt voor interne communicatie, terwijl voor de betrekkingen met andere DG’s en met de politieke en administratieve autoriteiten van het Parlement het Engels de voertaal is. Voldoende kennis van het Engels is essentieel aangezien de meerderheid van de technische documentatie, softwarehandleidingen en ondersteunende bronnen op het vlak van IT voornamelijk in het Engels beschikbaar is. Verder is voldoende kennis van het Frans cruciaal om de geldende wetgeving in België, Frankrijk en Luxemburg te begrijpen en om te communiceren met dienstverleners, overheden en lokale autoriteiten.
De taalvereisten van deze selectieprocedure sluiten dan ook aan bij de gevestigde praktijk. Concluderend kan gesteld worden dat het beperken van taal 2 tot Engels of Frans in deze selectieprocedure gerechtvaardigd is vanwege de operationele behoeften van de dienst, de vereisten voor de functie van ICT-assistent en de interne praktijken van de directoraten-generaal teneinde maximale doeltreffendheid en cohesie te bewerkstelligen binnen het Europees Parlement.
|
B. PROCEDURE
In het kader van de procedure wordt gekeken naar kwalificaties en naar de resultaten van tests.
1. Toelating en beoordeling van de kwalificaties (eerste fase)
a) Het tot aanstelling bevoegde gezag stelt een lijst op van kandidaten die hun sollicitatiedossier naar behoren en binnen de vereiste termijn hebben ingediend en die aan de in deel A, punt 3, a), genoemde algemene voorwaarden voldoen. Die lijst wordt samen met de sollicitatiedossiers aan het selectiecomité voorgelegd.
b) Het selectiecomité controleert of de sollicitatiedossiers voldoen aan de in deel A, punt 3, b), genoemde specifieke voorwaarden (toelating).
c) Het selectiecomité beoordeelt uitsluitend de kwalificaties van kandidaten die tot de selectieprocedure zijn toegelaten aan de hand van een vooraf vastgesteld beoordelingsschema en stelt vervolgens een lijst op met de 15 beste kandidaten, die worden uitgenodigd voor de tests. Indien meerdere kandidaten met hetzelfde aantal punten op de laatste plaats staan (beoordeling van kwalificaties), laat het selectiecomité ze allemaal toe tot de tests.
Het selectiecomité zal zijn besluit uitsluitend baseren op de informatie die in het sollicitatieformulier is verstrekt en die gestaafd wordt door de bijgevoegde bewijsstukken (zie voor meer informatie de Handleiding voor kandidaten bij selectieprocedures van het Europees Parlement, punt 2.3).
Bij de beoordeling van de kwalificaties van de kandidaten zal het selectiecomité met name rekening houden met de volgende aspecten (gestaafd door bij het sollicitatiedossier gevoegde bewijsstukken):
1. bewezen ervaring in het verlenen van eerste- en tweedelijnsondersteuning op het vlak van IT, de behandeling van verzoeken om dienstverlening en het oplossen van hardware-, software- en netwerkproblemen;
2. bewezen bekwaamheid om gebruikersaccounts, toegangsrechten en processen voor nieuwe en vertrekkende collega’s in diverse systemen te beheren;
3. ervaring in het verzorgen van opleidingen over en begeleiding bij IT-gerelateerde kwesties, het toepassen van beste praktijken op het vlak van beveiliging en het ondersteunen van gebruikers;
4. praktische ervaring bij het installeren, configureren, onderhouden en beheren van hardware (servers, desktops, laptops, netwerkapparatuur) en met goed voorraadbeheer;
5. bewezen ervaring met het onderhoud aan servers en netwerkinfrastructuur, het monitoren van systeemprestaties, het oplossen van problemen en het installeren van de nodige upgrades en patches;
6. ervaring met assisteren bij het ontwerp, de ontwikkeling en het onderhoud van de gebruikte applicaties of tools voor kantoorautomatisering;
7. het vermogen om te rapporteren over teamprestaties, trends op het gebied van incidenten en de doeltreffendheid van de dienstverlening, en procesverbeteringen voor te stellen en bij te houden;
8. goede communicatievaardigheden om technische concepten duidelijk aan niet-technische gebruikers uit te leggen en probleemoplossende vaardigheden om de dienstverlening te verbeteren;
9. bewezen ervaring in het leiden van multidisciplinaire teams, het waarborgen van procesconsistentie en de kwaliteit van de dienstverlening;
10. ervaring in het begeleiden van teams, escalatiebeheer en het monitoren van de prestaties om verbetering in de hand te werken;
11. beroepservaring in een multiculturele of internationale werkomgeving.
Puntentoekenning: 0 tot 40 punten
2. Tests (tweede fase)
Schriftelijke test
a Schrijfopdracht in taal 2 (Engels of Frans) ter beoordeling van uw geschiktheid om de onder A.2. omschreven taken te vervullen en van uw schrijfvaardigheid.
Maximumduur van de test: 90 minuten
Puntentoekenning: 0 tot 20 punten (vereiste minimumscore: 10 punten).
Mondelinge test
b Een gesprek met het selectiecomité in taal 2 (Engels of Frans) ter beoordeling van uw geschiktheid voor het uitvoeren van de onder punt A.2 beschreven taken en van uw kennis van het Europees Parlement, waarbij alle in het sollicitatiedossier opgenomen informatie in aanmerking wordt genomen.
Het selectiecomité kan ook uw kennis van andere talen testen die op het sollicitatieformulier zijn opgegeven.
Maximumduur van het gesprek: 45 minuten.
Puntentoekenning: 0 tot 40 punten (vereiste minimumscore: 20 punten).
Deze tests kunnen op afstand of op locatie worden afgenomen.
U ontvangt te zijner tijd de instructies voor de schriftelijke en mondelinge tests. Het is belangrijk dat u die instructies zeer nauwkeurig volgt. Als u de instructies niet volgt of uw gedragingen strijdig zijn met de instructies, wordt u onmiddellijk van de verdere procedure uitgesloten.
3. Lijst van geschikte kandidaten
De lijst van geschikte kandidaten vermeldt in volgorde van totaalscore de namen van de negen kandidaten die het hoogste aantal punten voor de volledige procedure (beoordeling van kwalificaties en examens) hebben behaald en voor alle examens de vereiste minimumscore hebben behaald.
U wordt schriftelijk van uw resultaten op de hoogte gebracht.
De lijst van geschikte kandidaten wordt gepubliceerd op de intranetsite van het Europees Parlement.
De lijst van geschikte kandidaten blijft geldig tot en met 31 december 2028. Het tot aanstelling bevoegde gezag kan besluiten de geldigheidsduur van de lijst te verlengen. In dat geval worden de kandidaten op de lijst daarvan tijdig in kennis gesteld.
C. INDIENING VAN SOLLICITATIES
Om te solliciteren moet u een account hebben op het platform Apply4EP: https://apply4ep.gestmax.eu/search/index/lang/nl_NL.
Wij adviseren u om de Handleiding voor kandidaten bij selectieprocedures van het Europees Parlement zorgvuldig door te lezen voordat u het sollicitatieformulier invult.
Uiterste datum voor de indiening van sollicitaties
De uiterste datum voor de indiening van sollicitaties is
20 mei 2025 om 12.00 uur (’s middags), Brusselse tijd