This website uses cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue we assume that you consent to receive all cookies on all websites.
For further information, please click here >>.

PALVELUKSEENOTTOILMOITUS PE/306/2024/S/IPOL - VÄLIAIKAINEN TOIMIHENKILÖ  - HALLINNOLLINEN TOIMIHENKILÖ – TALOUSARVION VALVONNAN ALA (AD9)

Publication end on external website : 02/07/2024 12:00
Yksikkö : 03-Sisäasioiden pääosasto
Ref. : PE/306/2024/S/IPOL - ADMINISTRATOR BUDGETARY CONTROL (AD 9)
Opas hakijoille :

PALVELUKSEENOTTOILMOITUS PE/306/2024/S/IPOL

VÄLIAIKAINEN TOIMIHENKILÖ 

Hallinnollinen toimihenkilö – talousarvion valvonnan ala (AD9)

  

 

Hakijaa pyydetään ennen hakemuksen jättämistä lukemaan huolellisesti tämän palvelukseenottoilmoituksen liitteenä oleva opas Euroopan parlamentin järjestämiin kilpailuihin / valintamenettelyihin osallistuville hakijoille.

Opas on erottamaton osa palvelukseenottoilmoitusta, ja siinä selvitetään valintamenettelyjen sääntöjä ja hakemusmenettelyä.

 

 

SISÄLLYS

 

A.               TOIMENKUVA JA OSALLISTUMISEDELLYTYKSET

 

B.               MENETTELY

 

C.               HAKEMUKSET

 

LIITE:        OPAS EUROOPAN PARLAMENTIN JÄRJESTÄMIIN KILPAILUIHIN / VALINTAMENETTELYIHIN OSALLISTUVILLE HAKIJOILLE

 

A. TOIMENKUVA JA OSALLISTUMISEDELLYTYKSET

 1.     Yleistä

Euroopan parlamentti on päättänyt aloittaa menettelyn väliaikaisen toimihenkilön toimen (AD 9) täyttämiseksi sisäasioiden pääosastossa (IPOL).

Tällä ilmoituksella haetaan talousarvion valvonnan alan hallinnollista toimihenkilöä. Asemapaikka on Bryssel.

Kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Palvelukseen otettava hakija nimitetään palkkaluokan AD 9 ensimmäiseen palkkatasoon, jonka peruspalkka on 9 025,62 euroa kuukaudessa. Palkasta pidätetään unionille suoritettava vero ja Euroopan unionin muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen mukaiset muut pidätykset. Palkasta ei pidätetä kansallista veroa. Palkkatasoa, jolle valintamenettelyn läpäissyt hakija palkataan, voidaan mukauttaa hakijan työkokemuksen perusteella. Peruspalkan lisäksi voidaan myös tietyin edellytyksin maksaa muita korvauksia.

Euroopan parlamentti noudattaa kaikille yhtäläiset mahdollisuudet takaavaa politiikkaa ja ottaa hakemukset vastaan syrjimättä ketään sukupuolen, etniseen ryhmään kuulumisen, ihonvärin, etnisen tai yhteiskunnallisen alkuperän, geneettisten ominaisuuksien, kielen, uskonnon tai vakaumuksen, poliittisten tai muiden mielipiteiden, kansalliseen vähemmistöön kuulumisen, varallisuuden, syntyperän, vammaisuuden, iän, seksuaalisen suuntautumisen, siviilisäädyn, perhetilanteen tai muun sellaisen seikan perusteella.

 

 2.     Toimenkuva

Sisäasioiden pääosasto huolehtii valiokuntien työn organisoinnista sisäasioiden alalla ja antaa oman panoksensa Euroopan parlamentin lainsäädäntö- ja valvontavallan harjoittamiseen ja kehittämiseen.

Talousarvioasioiden osaston osana talousarvion valvontavaliokunnan sihteeristö

       avustaa talousarvion valvontavaliokunnan jäseniä ja erityisesti puheenjohtajaa ja esittelijöitä heidän tehtäviensä hoitamisessa

       varmistaa talousarvion valvontaan liittyvien toimien, erityisesti vastuuvapausmenettelyn, sekä talousarvion valvontavaliokunnan lainsäädäntötyön ja muiden toimien moitteettoman toteuttamisen toteuttamalla kaikkiin valiokunnan toimiin liittyviä jatkotoimia ja pitämällä säännöllisesti yhteyttä Euroopan parlamentin jäseniin, poliittisten ryhmien neuvonantajiin ja parlamentin pääsihteeristössä sekä muissa EU:n toimielimissä tai virastoissa vastaavissa tehtävissä toimiviin henkilöihin

       avustaa parlamentin jäseniä heidän tehtäviensä hoidossa koko vastuuvapausmenettelyn ajan (tuoreimman vastuuvapausmenettelyn jatkotoimien valmisteleminen, mietintöjen laatiminen, kompromissitarkistusten valmisteleminen ja äänestysluetteloiden laatiminen) ja koko lainsäädäntömenettelyn ajan (lainsäädäntöä edeltävät kuulemiset, uusien lainsäädäntötekstien hyväksyminen, nykyisten tekstien muuttaminen ja niiden täytäntöönpanon valvonta)

       tukee parlamentin jäseniä heidän suhteissaan Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF), Euroopan syyttäjänviraston, tilintarkastustuomioistuimen ja Euroopan unionin muiden toimielinten, virastojen ja elinten kanssa talousarvion valvontaan liittyvissä toimissa sekä kansallisten parlamenttien ja virastojen kanssa, erityisesti valmisteltaessa virkamatkoja ja talousarvion valvontavaliokuntaan liittyviä tapahtumia

       tarjoaa parlamentin jäsenille erityisosaamista katsausten, selvitysten ja neuvonnan avulla talousarvion valvontaa koskevissa lainsäädäntö- ja muissa menettelyissä.

Näiden tehtävien hoitaminen edellyttää perusteellisia tietoja EU:n talousarviosta ja sen toteuttamisesta EU:n jäsenvaltioissa.

Tehtävässä edellytetään toteen näytettyä työkokemusta kansallisessa tai kansainvälisessä hallinnossa EU:n talousarvion tai rahoituksen aloilla, kansallisen talousarvion toteuttamisessa ja yhteistyöhön perustuvassa EU:n varojen hallinnoinnissa. Monivuotiseen rahoituskehykseen, EU:n vuotuiseen talousarvioon ja vastuuvapausmenettelyyn liittyvä ammatillinen ja tutkimuskokemus katsotaan eduksi.

Perusteelliset tiedot taloustieteestä ja aiempi ammatillinen kokemus parlamentissa työskentelystä kansallisella tai Euroopan tasolla ovat olennaisen tärkeitä. Lisäksi tehtävässä edellytetään laajaa kokemusta neuvotteluista korkeimmalla poliittisella tasolla, myös toimielinten välisellä tasolla, parlamentin jäsenten tukemiseksi heidän käyttäessään talousarvion valvontavaltuuksiaan.

Tehtävässä edellytetään erinomaista analysointikykyä ja parlamentin menettelyjen tuntemusta, kriittistä ajattelua ja kykyä laatia tekstejä valmisteltaessa parlamentin jäsenille lainsäädäntöasiakirjoja, kuten mietintöjä ja lausuntoja, äänestysluetteloita, tiedotteita ja puheita.

Menettelyn läpäisseellä hakijalla on oltava erinomaiset vuorovaikutustaidot, tahdikkuutta yhteydenpidossa sisäisiin ja ulkopuolisiin tahoihin ja kyky pysyä rauhallisena paineen alla.

Tehtäviin kuuluu säännöllisesti virkamatkoja Euroopan parlamentin eri toimipaikkoihin ja tiivistä yhteydenpitoa muiden ihmisten kanssa Euroopan parlamentissa ja sen ulkopuolella.

 

 3.     Osallistumisedellytykset

Hakijan on hakemusten jättämiselle asetettuun määräaikaan mennessä täytettävä seuraavat yleiset ja erityisedellytykset:

a)      Yleiset edellytykset

Euroopan unionin muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 12 artiklan 2 kohdan mukaisesti

       hakijan on oltava Euroopan unionin jonkin jäsenvaltion kansalainen

       hakijalla on oltava täydet kansalaisoikeudet

       hakijan on oltava täyttänyt asevelvollisuutta koskevan lainsäädännön mukaiset velvollisuutensa

       hakijan on täytettävä tehtävien hoitamisen edellyttämät hyvää mainetta koskevat vaatimukset.

b)      Erityisedellytykset

i)       Vaadittava tutkintotaso

Hakijalla on oltava

       korkeakouluopintoja vastaavan koulutustason suorittamisesta annettu tutkintotodistus, kun korkeakouluopintojen tavanomainen kesto on vähintään neljä vuotta, 

tai

       korkeakouluopintoja vastaavan koulutustason suorittamisesta annettu tutkintotodistus ja vähintään vuoden pituinen toimenkuvaan liittyvä työkokemus, kun korkeakouluopintojen tavanomainen kesto on vähintään kolme vuotta.

Sekä EU:n jäsenvaltioissa että EU:n ulkopuolisissa maissa myönnettyjen tutkintotodistusten on oltava EU:n jäsenvaltion virallisen elimen, kuten opetusministeriön, hyväksymiä.

Hakijoiden, joilla on jossakin EU:n ulkopuolisessa maassa myönnetty tutkintotodistus, on liitettävä hakemukseensa päätös tutkintotodistustensa vastaavuudesta EU:n vaatimusten kanssa. Lisätietoja EU:n ulkopuolisten tutkintojen tunnustamisesta on saatavilla ENIC-NARIC-verkostojen sivustolta https://www.enic-naric.net.

Valintalautakunta ottaa huomioon eri koulutusjärjestelmien väliset erot. Esimerkkejä vaadittavista vähimmäistutkinnoista on hakijoille tarkoitetun oppaan liitteenä olevassa taulukossa.

Valintamenettelyyn ei hyväksytä hakijoita, jotka eivät liitä hakemukseensa päätöstä tutkintotodistustensa vastaavuudesta, ja/tai hakijoita, joiden tutkintotodistuksia jonkin EU:n jäsenvaltion virallinen elin ei ole tunnustanut.

ii)        Vaadittava työkokemus

Hakijalla on oltava valintamenettelyyn vaadittavan tutkinnon suorittamisen jälkeen (ks. edellä i alakohta) A osan 2 kohdassa esitettyyn toimenkuvaan liittyvistä tehtävistä hankittu vähintään kymmenen vuoden työkokemus, josta vähintään kahdeksan vuotta kansallisessa hallinnossa tai Euroopan unionin toimielimessä tai elimessä.

iii)     Kielitaito

Hakijalla on oltava yhden Euroopan unionin virallisen kielen (kieli 1) perusteellinen taito (vähintään taso C1): nämä kielet ovat bulgaria, englanti, espanja, hollanti, iiri, italia, kreikka, kroaatti, latvia, liettua, malta, portugali, puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, slovakki, sloveeni, suomi, tanska, tšekki, unkari ja viro,

ja

englannin kielen (kieli 2) tyydyttävä taito (vähintään taso B2). Jos kieli 1 on englanti, hakijalla on oltava yhdestä Euroopan unionin 23 muusta virallisesta kielestä tyydyttävä taito (vähintään taso B2). Kielen 2 on oltava muu kuin kieli 1.

Edellä mainittuja vähimmäisvaatimuksia sovelletaan hakemuksessa mainitun kielitaidon kaikkiin osa-alueisiin (puhuminen, kirjoittaminen, lukeminen ja kuuntelu). Nämä taidot vastaavat kieliä koskevaa yhteistä eurooppalaista viitekehystä (https://europa.eu/europass/common-european-framework-reference-language-skills).

Taso C2 on kehyksen korkein taso, kun taas A1 on alhaisin taso.

Tämän valintamenettelyn kielivaihtoehdot on valittu toimielimen edun mukaisesti. Talousarvion valvonnan alan hallinnollisen toimihenkilön tehtävät edellyttävät erityisosaamista, jota kuvataan tämän palvelukseenottoilmoituksen A osan 2 kohdassa.

Lähes kaikki talousarvion valvontavaliokunnan sihteeristössä tuotetut tai laaditut asiakirjat ovat englanniksi. Näihin kuuluvat valiokunnan puheenjohtajalle valmistellut valiokunnan kokousmuistiot. Myös sisäiset kokoukset pidetään englanniksi. Tämän vuoksi palvelukseen otettujen hakijoiden on tehtäviensä suorittamiseksi ja yksikön sujuvan toiminnan varmistamiseksi voitava työskennellä ja viestiä tehokkaasti englanniksi.

 

B. MENETTELY

Nimittävä viranomainen laatii luettelon hakijoista, jotka ilmoittavat täyttävänsä ilmoituksen A osan 3 kohdan a alakohdassa vahvistetut edellytykset ja jotka ovat jättäneet hakemuksensa ilmoituksen C osassa vaaditun mukaisesti ja siinä asetettuun määräaikaan mennessä. Luettelo toimitetaan valintalautakunnan puheenjohtajalle.

Menettely perustuu tutkintotodistuksiin ja kokeisiin.

 

1.         Valintamenettelyyn hyväksyminen

Valintalautakunta arvioi nimittävän viranomaisen luetteloon otettujen kaikkien hakijoiden hakemukset erityisedellytysten perusteella.

Jos hakija täyttää erityisedellytykset, valintalautakunta hyväksyy hänet valintamenettelyyn.

Valintalautakunnan päätös perustuu ainoastaan hakulomakkeessa annettuihin tietoihin, jotka on osoitettava oikeiksi hakemuksen liitteenä samanaikaisesti toimitetuin asiakirjatodistein. Ansioluetteloa ei pidetä asiakirjatodisteena työkokemuksesta, tutkinnoista tai kielitaidosta. (Lisätietoja on hakijoille tarkoitetussa oppaassa.)

 

2.         Pätevyyden arviointi

Valintalautakunta arvioi valintamenettelyyn hyväksyttyjen hakijoiden pätevyyttä ennalta laadittua arviointitaulukkoa käyttäen ja laatii luettelon 12 parhaasta hakijasta, jotka kutsutaan seuraavaan vaiheeseen (kirjalliset ja suulliset kokeet), edellyttäen, että he ovat saaneet vaaditun vähimmäispistemäärän. Valintalautakunta kutsuu haastatteluun myös hakijat, jotka tulivat viimeiselle hyväksyttävälle sijalle samalla pistemäärällä.

Hakijoiden pätevyyttä arvioidessaan valintalautakunta ottaa erityisesti huomioon seuraavat (hakemukseen liitetyin asiakirjatodistein oikeaksi osoitettavat) seikat:

–    taloustieteen alan tutkintotodistukset

–    työkokemus talousarvion ja talousarvion valvonnan alalla

–    työkokemus julkisten varojen tarkastuksen ja valvonnan alalla

–    lainsäädäntöasiakirjojen ja Euroopan parlamentin jäsenille osoitettujen tiedotteiden laatimisesta

–    kokemus toimielinten välisistä neuvotteluista

–    kokemus EU:n elinten ja jäsenvaltioiden neuvotteluista korkeimmalla poliittisella tasolla

–    kokemus päätöksentekijänä toimivan EU:n elimen jäsenen neuvonantajana toimimisesta

–    kokemus neuvonantajana toimimisesta ministeriössä tai kansallisessa hallinnossa

–    kokemus johtotehtävissä toimimisesta ministeriössä tai kansallisessa hallinnossa.

Pisteytys: 0–20 pistettä (vaadittu vähimmäismäärä: 10 pistettä).

Kullekin hakijalle ilmoitetaan sähköpostitse, onko valintalautakunta päättänyt hyväksyä hänet kokeisiin.

 

3.         Kokeet

Hakijoiden tietojen ja taitojen arvioimiseksi valintalautakunta järjestää seuraavat kokeet:

Kirjallinen koe

a)        Tekstin laatiminen englannin kielellä asiakirjakokonaisuuden pohjalta. Kokeen tarkoituksena on arvioida hakijoiden kykyä suoriutua A osan 2 kohdassa kuvatuista tehtävistä sekä heidän kykyään laatia tekstejä ja synteesejä.

Kokeen enimmäiskesto: 1 tunti.

Pisteytys: 0–40 pistettä (vaadittu vähimmäismäärä: 20).

Koe on tietokoneavusteinen, ja se voidaan järjestää verkossa.

Suullinen koe

b)        Valintalautakunta haastattelee hakijoita englannin kielellä. Kokeen tarkoituksena on arvioida hakijan kykyä suoriutua A osan 2 kohdassa kuvatuista tehtävistä ottaen huomioon kaikki hakemuksesta esiin tulevat seikat.

           Valintalautakunta testaa sellaisten hakijoiden kielitaidon kielessä 1, joiden kieli 2 on englanti, sekä sellaisten hakijoiden muun kielen taidon, joiden kieli 1 on englanti.

           Kokeen enimmäiskesto: 45 minuuttia.

Pisteytys: 0–40 pistettä (vaadittu vähimmäismäärä: 20).

Koe voidaan järjestää verkossa tai paikan päällä.

Hakijoille toimitetaan kirjallisia ja suullisia kokeita koskevat ohjeet hyvissä ajoin. Kokeet järjestetään määrättynä ajankohtana. Molemmat kokeet järjestetään joko samana päivänä tai kahtena peräkkäisenä päivänä.

Hakija, joka ei vastaa kutsuun, jota ei tavoiteta sähköpostitse tai joka ei osallistu kokeeseen, saatetaan hylätä. Hakijoiden on noudatettava ohjeita ehdottoman tarkasti. Hakija, joka ei noudata ohjeita tai joka toimii ohjeiden vastaisesti, voidaan hylätä välittömästi.

 

4.         Soveltuvien hakijoiden luettelo

Valintalautakunta laatii tulosten perusteella soveltuvien hakijoiden luettelon, johon kirjataan aakkosjärjestyksessä niiden kolmen hakijan nimet, jotka ovat saaneet menettelystä korkeimmat kokonaispistemäärät (pätevyyden arviointi ja kokeet) ja jotka ovat saaneet jokaisesta kokeesta vaaditun vähimmäispistemäärän. Luetteloon kirjataan myös hakijat, jotka tulivat viimeiselle hyväksyttävälle sijalle samalla pistemäärällä.

Kullekin hakijalle ilmoitetaan hänen tuloksensa kirjallisesti.

Soveltuvien hakijoiden luettelo julkaistaan Euroopan parlamentin virallisella verkkosivustolla.

Soveltuvien hakijoiden luettelo on voimassa 31. joulukuuta 2027 saakka. Sen voimassaoloa voidaan jatkaa nimittävän viranomaisen päätöksellä. Tässä tapauksessa luetteloon kirjatuille hakijoille ilmoitetaan asiasta hyvissä ajoin.

Hakijan, jolle tarjotaan työpaikkaa, on todentamista varten esitettävä alkuperäisinä kaikki vaaditut asiakirjat, muun muassa tutkintotodistukset ja työtodistukset.

Soveltuvien hakijoiden luetteloon kirjaaminen ei anna hakijalle oikeutta tulla otetuksi palvelukseen eikä takaa hänen ottamistaan palvelukseen.

C. HAKEMUKSET

Hakemus on tehtävä Apply4EP-alustalla https://apply4ep.gestmax.eu/search/index/lang/fi_FI.

Hakijoiden on ennen hakulomakkeen täyttämistä luettava huolellisesti opas Euroopan parlamentin järjestämiin kilpailuihin ja valintamenettelyihin osallistuville hakijoille ja liitettävä hakulomakkeeseen asiaankuuluvat asiakirjatodisteet.

Hakemusten jättämisen määräaika on

2. heinäkuuta 2024 klo 12.00 Brysselin aikaa.

Hakulomakkeen validoinnin jälkeen hakijalle lähetetään automaattisesti vastaanottotodistus.

Hakija voi esittää kilpailua koskevia kysymyksiä ainoastaan Apply4EP-tilinsä kautta. Valintamenettelystä EI ANNETA hakijoille tietoja PUHELIMITSE.

Hakijan on tarkistettava säännöllisesti Apply4EP-tilillä ilmoittamansa sähköpostin Saapuneet-kansio.