This website uses cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue we assume that you consent to receive all cookies on all websites.
For further information, please click here >>.

POSITIVE ACTION PROGRAMME 2024

Publication end on external website : 18/03/2024 17:00
Serviciu : 00-Parlement européen
Ref. : POSITIVE ACTION PROGRAMME 2024
Ghid pentru candidați :
Anexa 1: :

PROGRAMUL DE ACȚIUNE POZITIVĂ 2024

Dacă întâmpinați probleme de accesibilitate în timp ce completați formularul de candidatură pe Apply4EP, vă rugăm să ne contactați imediat prin Apply4EP sau la căsuța poștală de serviciu

PERS-APPLY4EPContacts@europarl.europa.eu.

Introducere

Pentru al 10-lea an consecutiv, Parlamentul European lansează Programul de acțiune pozitivă (PAP) (ediția 2024), o modalitate suplimentară de a facilita angajarea persoanelor cu dizabilități ca agenți contractuali. Această inițiativă oferă candidaților și candidatelor cu dizabilități posibilitatea de a lucra pentru singura instituție aleasă în mod direct din UE și îi permite Parlamentului să asigure o rezervă de talente mai diversificată prin atragerea de candidate și candidați competenți.

Procedura PAP constă în stabilirea unei liste de rezervă cu 20 de candidați și candidate eligibili care pot fi recrutați ulterior ca agenți contractuali (în temeiul articolului 3b din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene) în grupa de funcții II, III sau IV de către direcțiile generale (DG) ale Secretariatului. Prin acest program, Parlamentul recrutează anual până la șase laureați și laureate, care primesc contracte pe un an (cu posibilitate de reînnoire). Ceilalți laureați și laureate vor fi incluși pe o listă de rezervă pe o perioadă de 18 luni, putând fi recrutați de către direcțiile generale ale Parlamentului, în afara cadrului PAP.

Condiții de admitere

La data-limită stabilită pentru depunerea candidaturilor, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

(a) Condiții generale

(1)   aveți o dizabilitate ce cauzează deficiențe de minimum 20 % conform Baremului european de evaluare în scopuri medicale a afectării integrității fizice și psihice;

(2)   vă bucurați de toate drepturile în calitate de cetățeni și cetățene ai unui stat membru al UE;

(3)   ați îndeplinit toate obligațiile care vă revin în temeiul legislației naționale privind serviciul militar;

(4)   prezentați garanțiile morale necesare îndeplinirii atribuțiilor care vă revin;

(5)   demonstrați că aveți cel puțin nivelul C1 („cunoștințe aprofundate”) într-una dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE (limba 1); demonstrați că aveți cel puțin nivelul B2 („cunoștințe satisfăcătoare”) într-o altă limbă a UE (limba 2), pe baza Cadrului european comun de referință pentru limbi.

Limbile oficiale ale Uniunii Europene sunt următoarele: bulgară, spaniolă, cehă, daneză, germană, estonă, greacă, engleză, franceză, irlandeză, croata, italiană, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, neerlandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, finlandeză și suedeză.

Veți susține testul cu variante multiple de răspuns (testul grilă) în limba dvs. 1. Serviciile de recrutare vă vor testa cunoștințele de limba 2 în etapa interviului, dacă numele dvs. este inclus pe lista de rezervă și sunteți invitat(ă) la un interviu de către o DG.

Depunându-vă candidatura la acest program, declarați în mod expres că îndepliniți condiția (a)(1) de mai sus. Furnizarea de informații false legate de această condiție de admitere va duce la anularea imediată a candidaturii dvs. și la excluderea dvs. din program.

(b) Calificări

Trebuie să mai aveți:

Pentru grupele de funcții II (asistenți administrativi/de secretariat) și III (asistenți):

-        un nivel de studii superioare absolvite cu diplomă, sau

-        un nivel de studii secundare absolvite cu diplomă care permite accesul la învățământul superior și o experiență profesională relevantă de cel puțin trei ani;

-        sau, atunci când interesul serviciului justifică acest lucru, o formare profesională sau o experiență profesională de nivel echivalent.

Pentru grupa de funcții IV (administratori):

-        un nivel de studii care să corespundă unui ciclu complet de studii universitare de cel puțin trei ani absolvit cu diplomă;

-        sau, atunci când interesul serviciului justifică acest lucru, o formare profesională de nivel echivalent.

Diplomele, indiferent dacă sunt emise într-un stat membru sau într-o țară din afara UE, trebuie să fie recunoscute de un organism oficial al unui stat membru al UE, cum ar fi Ministerul Educației.

Dacă dețineți diplome eliberate într-o țară din afara UE trebuie să furnizați un document de echivalare a diplomelor la nivelul UE. Puteți găsi informații suplimentare despre recunoașterea titlurilor și diplomelor obținute în afara UE în rețelele ENIC-NARIC (https://www.enic-naric.net).

Comitetul de evaluare va ține cont de diferențele existente între sistemele de învățământ. Tabelul din Ghidul candidaților și candidatelor oferă exemple de calificări minime necesare.

(c) Experiență profesională

Programul este deschis doar persoanelor care nu au lucrat niciodată într-o instituție, agenție sau organ al UE (în cadrul acestui program, stagiile și contractele interimare în UE nu sunt considerate experiență profesională anterioară pentru o instituție a UE).

Procedura de selecție și recrutare

(1) Procedura de selecție

Parlamentul European vă va invita să susțineți un test cu variante multiple de răspuns (test grilă) pe calculator, constând din maximum 30 de întrebări din următoarele domenii: cunoștințe despre UE, raționament verbal și analiză situațională.

Dacă aveți nevoie de amenajări corespunzătoare în timpul testului, puteți trimite o cerere utilizând formularul pus la dispoziție. Trebuie să atașați la cerere un certificat recent eliberat de autoritatea națională din țara dvs. sau un certificat medical recent. Acesta ar trebui să conțină diagnosticul dvs. și să explice ori să confirme în mod clar situația sau afecțiunea dvs., așa cum este recunoscută de sistemul național de sănătate din țara dvs. Dacă este cazul, ar trebui să includă procentul de deficiență (fizică sau mentală). Formularul completat și toate documentele justificative trebuie trimise prin e-mail Serviciului medical al Parlamentului până la data limită de depunere a candidaturii (pentru mai multe informații, consultați secțiunea „Cum se depune o candidatură?” din Ghidul candidaților și candidatelor pentru PAP) Nu trimiteți nicio informație medicală Unității pentru selecția și atragerea specialiștilor.

Parlamentul European colaborează cu un prestator de servicii (TestWe) pentru probele online. Vă informăm că, din păcate, TestWe nu este accesibil digital. În cazul unei probleme în timpul testului, va trebui să contactați telefonic serviciul de asistență al prestatorului de servicii. Se vor lua măsuri alternative pentru amenajări corespunzătoare dacă aveți nevoi speciale (de exemplu, dacă aveți deficiențe de vedere sau de auz sau tulburări de vorbire și/sau de limbaj), după ce Serviciul medical al Parlamentului v-a aprobat cererea. Laureații și laureatele (cei care au obținut punctajul minim necesar de 50 % la testul grilă și al căror punctaj îi plasează în primii 20) vor forma lista de rezervă inițială; pe listă vor figura și candidații sau candidatele care sunt la egalitate pe locul final. Comitetul de evaluare va evalua apoi acești candidați pentru a se asigura că îndeplinesc condițiile de admitere (b) și (c) menționate mai sus.

Comitetul de evaluare va evalua dosarul fiecărui candidat sau al fiecărei candidate în ordinea descrescătoare a punctajului obținute la testul grilă. Comitetul de evaluare își va întrerupe evaluarea odată ce este atins numărul maxim de candidați și candidate eligibili. Comitetul de evaluare va adăuga toți candidații și candidatele care sunt la egalitate pe ultimul loc pe listă.

În această etapă, vi se va cere, de asemenea, să treceți prin procesul de recunoaștere a dizabilității de către Parlament. Pentru a vă atesta dizabilitatea, un medic (specialist sau generalist) trebuie să completeze formularul pus la dispoziție de Serviciul medical al Parlamentului. De asemenea, puteți furniza un card național pentru dizabilitate drept dovadă pentru a vă susține cererea. Ar trebui să aveți aceste documente pregătite cât mai repede, astfel încât Serviciul medical să le proceseze după desfășurarea testului grilă. Vă rugăm să rețineți că acest proces este diferit de evaluarea cererii dvs. de amenajare corespunzătoare prezentată mai sus.

(2) Recrutare

Odată ce lista de 20 de candidați și candidate eligibili este finalizată, CV-urile acestora vor fi distribuite tuturor serviciilor de resurse umane ale direcțiilor generale. Din rândul lor, vor fi recrutați un număr maxim de șase în cadrul PAP, iar ceilalți pot fi luați în considerare pentru recrutare ca agenți contractuali de către direcțiile generale, în afara cadrului PAP.

Dacă o direcție generală consideră că aveți un profil interesant, vă poate invita la un interviu. 

Este important să rețineți că a fi inclus pe lista de rezervă sau a promova testul de selecție nu vă conferă niciun drept de recrutare. Serviciile de recrutare pot consulta lista atunci când au devenit disponibile posturi contractuale și pot invita la un interviu candidații sau candidatele ale căror profiluri corespund cerințelor posturilor vacante. Această procedură își propune să creeze oportunități atât în cadrul PAP, cât și în afara programului.

Cum se depune o candidatură?

Vă rugăm să depuneți candidatura prin intermediul platformei Apply4EP până la data-limită 18 martie 2024, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului/Luxemburgului).

Trebuie să citiți cu atenție Ghidul candidaților și candidatelor anexat la acest anunț înainte de a vă depune candidatura.

(1) Trebuie să completați formularul de candidatură și să furnizați următoarele documente justificative relevante prin intermediul platformei Apply4EP:

-        CV-ul dvs;

-        Diploma (diplomele) care confirmă nivelul de studii;

-        Dovada experienței profesionale anterioare (dacă aveți o astfel de experiență);

De asemenea, dacă aveți nevoie de amenajări corespunzătoare în timpul testului, vă rugăm să bifați căsuța respectivă pe platforma Apply4EP. 

(2) Trebuie să trimiteți cererea de amenajare corespunzătoare (o versiune necompletată este atașată la acest anunț în „Anexa I”) până la data-limită de depunere a candidaturii, prin e-mail la Serviciul medical la următoarea adresă:

PERS-CabmedbruDisability@europarl.europa.eu

Vă rugăm să anexați documentația medicală relevantă în sprijinul cererii de amenajare corespunzătoare (certificate medicale, adeverințe medicale, dovada amenajărilor anterioare, de ex. orice amenajare la examene de care ați beneficiat în timpul școlarizării, etc) până la data-limită de depunere a candidaturii.

Vă rugăm să menționați în subiectul e-mail-ului:

„DG PERS 2024 Positive Action Programme/RA Testing Justification Note”. 

Vă atragem atenția că vor fi oferite amenajări corespunzătoare la locul de muncă candidaților și candidatelor recrutați într-o etapă ulterioară.