MEDDELANDE OM REKRYTERING PE/307/2024/S/INLO
TILLFÄLLIGT ANSTÄLLDA
Juridisk handläggare (AD 5 och AD 7)
Innan du ansöker ska du noggrant läsa igenom den handledning för sökande till Europaparlamentets uttagningsförfaranden som bifogas detta meddelande om rekrytering.
Handledningen utgör en del av meddelandet om rekrytering och hjälper dig att sätta dig in i de bestämmelser som gäller för uttagningsförfaranden och hur man ansöker.
INNEHÅLL
A. ARBETSBESKRIVNING OCH BEHÖRIGHETSKRAV
B. FÖRFARANDE
C. INLÄMNING AV ANSÖKAN
BILAGA: HANDLEDNING FÖR SÖKANDE TILL EUROPAPARLAMENTETS UTTAGNINGSFÖRFARANDEN
A. ARBETSBESKRIVNING OCH BEHÖRIGHETSKRAV
1. Allmänt
Europaparlamentet har beslutat att inleda förfarandet för tillsättning av två tjänster för tillfälligt anställda i lönegrad AD 5 respektive AD 7 vid generaldirektoratet för infrastruktur och logistik (GD INLO). Arbetsorten är Bryssel för AD 5-tjänsten och Luxemburg för AD 7-tjänsten.
Den eftersökta profilen är juridisk handläggare.
Anställningsavtalet kommer att gälla tills vidare. Rekryteringen sker till lönegrad AD 5 löneklass 1 med en grundlön på 5 672,78 EUR i månaden respektive lönegrad AD 7 löneklass 1 med en grundlön på 7 261,98 EUR i månaden. Lönen beskattas av unionen och omfattas av andra avdrag som föreskrivs i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen. Lönen är befriad från nationella skatter. Den löneklass till vilken den godkända sökande rekryteras kan dock ändras beroende på den sökandes yrkeserfarenhet. Utöver denna grundlön kan det under vissa förutsättningar tillkomma ytterligare ersättningar.
Detta meddelande avser två lönegrader (AD 5 och AD 7). Du kan endast ansöka till en av dem. I enlighet med avsnitt C i meddelandet om rekrytering måste du därför välja en lönegrad när du ansöker online och kan inte ändra ditt val efter att du har validerat din onlineansökan.
Uttagningskommittén kan dock på vissa villkor överföra en ansökan för lönegrad AD 7 till lönegrad AD 5. Villkoren för en sådan överföring anges i avsnitt B.1 b i meddelandet om rekrytering.
Europaparlamentet tillämpar en politik för lika möjligheter och välkomnar sökande oberoende av kön, hudfärg, etniskt eller socialt ursprung, genetiska särdrag, språk, religion eller övertygelse, politisk eller annan åskådning, tillhörighet till nationell minoritet, förmögenhet, börd, funktionsnedsättning, ålder, sexuell läggning, civilstånd eller familjesituation.
2. Arbetsbeskrivning
Generaldirektoratet för infrastruktur och logistik (GD INLO) erbjuder expertis inom infrastrukturförvaltning, logistik, och fastighetsprojekt vilket omfattar cirka 1,1 miljon kvadratmeter i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg samt förbindelsekontoren i medlemsstaterna. Direktoratet tillhandahåller även catering och transport samt förvaltar kontorsutrymmen och ansvarar för exempelvis inventarier och kontorsmaterial samt delar ut post.
Som juridisk handläggare kommer du att arbeta antingen direkt under en direktör på generaldirektoratet för infrastruktur och logistik eller på en enhet som är knuten till generaldirektören. Du kommer att ha rådgivande uppgifter och utföra analyser inom ett eller flera av generaldirektoratets ansvarsområden enligt beskrivningen nedan.
Tjänstgöringen är förlagd till Bryssel och Luxemburg (beroende på lönegrad). I arbetet som juridisk handläggare ingår regelbundna resor mellan parlamentets tre ordinarie arbetsorter (Bryssel, Luxemburg och Strasbourg) och till andra orter. Rollen inbegriper ett nära samarbete med (general)direktören och med övriga avdelningar inom generaldirektoratet för infrastruktur och logistik, med generalsekretariatets andra direktorat och vid behov med ledamöter av Europaparlamentet. De juridiska handläggarna ska med god framförhållning förse den högsta ledningen med relevant rådgivning och information i frågor som tillhör deras ansvarsområde.
Uppdraget kräver att du är grundlig, har god kommunikationsförmåga, respekterar tystnadsplikten och att du kan göra analyser och sammanfattningar. Du måste kunna planera framåt, vara diplomatisk och ha lätt för att knyta kontakter med personer i många olika roller på alla nivåer. Det är viktigt att du kan lösa många olika och ofta komplicerade problem, snabbt kan anpassa dig till nya omständigheter och kommunicera effektivt. Du måste ha initiativförmåga och vara mycket motiverad. Du måste kunna arbeta under press, både på egen hand och i grupp, och kunna anpassa dig till en mångkulturell och flerspråkig arbetsmiljö.
Den juridiska handläggaren i lönegrad AD 5 kommer, under ledning av sin närmaste chef och inom ramen för de program och prioriteringar som parlamentets styrande organ och deras ledning fastställt, att utföra följande huvudsakliga arbetsuppgifter:
– Ge ledningen råd när det gäller enhetens alla rättsliga och administrativa aspekter, särskilt genom att analysera tillämplig lagstiftning och rättspraxis.
– Förvalta enhetens kontrakt efter särskilda upphandlingsförfaranden.
– Hantera eventuella klagomål och begäranden om information om upphandling och fullgörande av kontrakt.
– Åtfölja eller företräda den högsta ledningen vid möten och i interna och externa arbetsgrupper.
– Förbereda alla aspekter av och övervaka anbudsförfaranden som leder till ingående av avtal inom enhetens ansvarsområde, från utarbetandet av förfarandedokumenten till undertecknandet av avtal, och delta i kommittéer som öppnar och utvärderar inkommande anbud, med mera.
Den juridiska handläggaren i lönegrad AD 7 kommer, under ledning av sin närmaste chef och inom ramen för de program och prioriteringar som parlamentets styrande organ och deras ledning fastställt, att utföra följande huvudsakliga arbetsuppgifter:
– Ge ledningen råd i enhetens alla komplexa rättsliga och administrativa aspekter och tillhandahålla detaljerad analys och tolkning av invecklad lagstiftning och rättspraxis.
– Övervaka och strategiskt förvalta enhetens komplexa avtal av högt värde och säkerställa strikt efterlevnad av avancerade upphandlingsförfaranden.
– Hantera och lösa klagomål och begäranden om information som rör upphandling och fullgörande av avtal där mycket står på spel, inbegripet hantering av tvister och medling.
– Åtfölja/företräda den högsta ledningen vid möten på hög nivå och i både interna och externa arbetsgrupper, för att säkerställa effektiv kommunikation och främjande av enhetens intressen.
– Leda det övergripande arbetet med att förbereda, genomföra och övervaka komplexa anbudsförfaranden, från utarbetandet av komplicerade förfarandedokument till övervakandet av undertecknandet av avtal, och aktivt delta i kommittéer som öppnar och utvärderar inkommande anbud, för att se till att strikta normer för efterlevnad följs.
3. Behörighetskrav
På sista ansökningsdagen ska följande allmänna och särskilda krav vara uppfyllda:
a) Allmänna krav
Du måste i enlighet med artikel 12.2 i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen
– vara medborgare i en av Europeiska unionens medlemsstater,
– åtnjuta fullständiga medborgerliga rättigheter,
– ha fullgjort alla skyldigheter enligt gällande värnpliktslagstiftning,
– uppfylla de skötsamhetskrav som ställs för tjänsteutövningen.
b) Särskilda krav
i) Kvalifikationer
För lönegrad AD 5
· En utbildningsnivå som motsvarar en avslutad universitets- eller högskoleutbildning på minst tre år på det juridiska området, styrkt med examensbevis.
För lönegrad AD 7
· En utbildningsnivå som motsvarar en avslutad universitets- eller högskoleutbildning på det juridiska området, styrkt med examensbevis, om den normala studietiden är fyra år eller mer,
eller
en utbildningsnivå som motsvarar en avslutad universitets- eller högskoleutbildning på det juridiska området, styrkt med examensbevis, och minst ett års för arbetsbeskrivningen relevant yrkeserfarenhet (avsnitt A.2) om den normala studietiden för dessa studier är minst tre år. Detta år räknas inte in i den yrkeserfarenhet som krävs enligt punkt 3 b iii.
Examensbevis måste vara erkända av ett officiellt organ i en EU-medlemsstat, till exempel utbildningsministeriet, oavsett om de har utfärdats i en medlemsstat eller i ett land utanför EU.
ii) Yrkeserfarenhet
För lönegrad AD 5
· Ingen yrkeserfarenhet krävs.
För lönegrad AD 7
Efter att ha erhållit de kvalifikationer som ger tillträde till uttagningsförfarandet (se led i ovan) måste du ha förvärvat följande yrkeserfarenhet:
· minst fyra års yrkeserfarenhet som är relevant för de arbetsuppgifter som anges i avsnitt A.2, varav minst två år i en nationell förvaltning eller i en av EU:s institutioner eller byråer.
iii) Språkkunskaper
Du måste ha fördjupade kunskaper (minst nivå C1) i ett av Europeiska unionens officiella språk (språk 1): bulgariska, danska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, iriska, italienska, kroatiska, lettiska, litauiska, maltesiska, nederländska, polska, portugisiska, rumänska, slovakiska, slovenska, spanska, svenska, tjeckiska, tyska eller ungerska,
och
tillfredsställande kunskaper (minst nivå B2) i engelska eller franska (språk 2).
Om ditt språk 1 är engelska eller franska måste du ha tillfredsställande kunskaper (minst nivå B2) i något av Europeiska unionens andra 23 officiella språk. Språk 2 får inte vara detsamma som språk 1.
De två alternativen i detta uttagningsförfarande, dvs. engelska och franska, har fastställts i tjänstens intresse. På grund av arbetsuppgifterna kräver tjänsten som rättslig handläggare specifika färdigheter: förmåga att analysera och formulera, kompetens inom teknisk tillsyn och administrativ förvaltning. Den person som anställs måste därför förstå de arbetsuppgifter som ska utföras, hantera problem och kommunicera effektivt med externa motparter samt chefer och kollegor.
Som anställd måste du behärska minst ett av dessa två språk för att kunna fullgöra dina skyldigheter och uppfylla tjänstens krav inom ramen för de arbetsuppgifter som du ska utföra, särskilt kravet att skapa goda arbetsrelationer med berörda aktörer som huvudsakligen talar engelska eller franska, och uppnå mål och genomföra projekt som är specifika för det generaldirektorat till vilket du som godkänd sökande rekryteras och där arbetsspråken är engelska och franska.
Franska är det språk som oftast används för kommunikation inom och mellan enheterna i det generaldirektorat till vilket du som godkänd sökande kommer rekryteras. Engelska är det språk som oftast används i kontakterna med andra direktorat inom generaldirektoratet för infrastruktur och logistik, med andra generaldirektorat och med parlamentets politiska och administrativa ledning, särskilt när det gäller utarbetande av dokumentation.
Det är ett absolut krav att den person som anställs behärskar åtminstone engelska eller franska med tanke på de specifika arbetsuppgifter som ska utföras. Det handlar om upphandlingsförfaranden där de it-verktyg som används är på engelska och franska. Båda språken används också under mötena i forumet för offentlig upphandling där den rekryterade personen aktivt kommer att medverka. Goda kunskaper i franska behövs också för att kunna förstå gällande lagstiftning i Frankrike, Belgien och Luxemburg. Det är också det språk sam vanligtvis används i kommunikationen med externa motparter (tjänsteleverantörer, förvaltningar och lokala myndigheter) i fråga om gällande regler.
Generaldirektoratet för infrastruktur och logistik lägger stor vikt vid en effektiv kommunikation bland personalen. I generaldirektoratets meddelanden om lediga tjänster som utlyses inom och utanför Europaparlamentet krävs mycket goda kunskaper i minst ett språk och tillfredsställande kunskaper i det andra, nämligen engelska och franska. |
B. FÖRFARANDE
Förfarandet bygger på kvalifikationer och prov.
1. Tillträde och bedömning av kvalifikationer (första fasen)
a) Tillsättningsmyndigheten upprättar en förteckning över de sökande som har lämnat in sin ansökan enligt anvisningarna och inom utsatt tid och som uppfyller de allmänna kraven i avsnitt A.3 a. Förteckningen överlämnas sedan till uttagningskommittén tillsammans med ansökningshandlingarna.
b) Uttagningskommittén går igenom ansökningshandlingarna för att se om de uppfyller de särskilda kraven i avsnitt A.3 b.
För ansökningar till lönegrad AD 7: Uttagningskommittén kan vid behörighetskontrollen överföra en ansökan till lönegrad AD 5 om
– uppgifterna i ansökan tydligt visar att sökanden inte uppfyller behörighetskraven för lönegrad AD 7, men gör det för lönegrad AD 5,
och
– sökanden i förklaringen har samtyckt till en eventuell överföring till lönegrad AD 5.
Om ingen förklaring om samtycke lämnas in eller om den är ofullständig kan sökande som inte uppfyller behörighetskraven för lönegrad AD 7 inte överföras till lönegrad AD 5 och kommer därmed inte att få delta i uttagningsförfarandet.
Om en sökande har överförts till lönegrad AD 5 kommer ansökan att omprövas tillsammans med alla andra ansökningar till lönegrad AD 5.
c) Uttagningskommittén bedömer alla behöriga sökandes kvalifikationer på grundval av en bedömningsmall som utarbetats i förväg och upprättar en förteckning över de sex bästa behöriga sökande för varje lönegrad, vilka kommer att kallas till proven. Uttagningskommittén kallar alla med samma poängtal som den sista godkända sökanden till det skriftliga provet för varje lönegrad.
Uttagningskommittén grundar sin bedömning uteslutande på de uppgifter som du lämnat i din ansökan och som måste styrkas genom intyg och liknande handlingar, vilka skickas in samtidigt som din ansökan (för mer information, se handledningen för sökande i Europaparlamentets uttagningsförfaranden, punkt 3.3).
Vid bedömningen av dina kvalifikationer för lönegrad AD 5 beaktar uttagningskommittén framför allt följande aspekter:
- Kvalifikationer och examensbevis.
- Påvisad erfarenhet av att åtfölja den högsta ledningen vid möten.
- Dokumenterad förmåga att företräda ledningen i både interna och externa arbetsgrupper.
- Fördjupade kunskaper/färdigheter i att ge ledningen råd i rättsliga och administrativa frågor.
- Förmåga att analysera och tolka tillämplig lagstiftning och rättspraxis.
- Omfattande kunskaper om processen för utarbetande av anbud, inklusive utarbetande av förfarandedokument och efterlevnad av anbudsförfaranden och avtalsförpliktelser.
- Påvisade kunskaper/färdigheter i att bedöma förslag mot kriterier och säkerställa transparens.
- Påvisad förmåga att arbeta i en europeisk eller internationell miljö.
Poängsättning: 0–20 poäng.
Vid bedömningen av dina kvalifikationer för lönegrad AD 7 beaktar uttagningskommittén framför allt följande aspekter:
- Kvalifikationer och examensbevis.
- Erfarenhet av att företräda/åtfölja den högsta ledningen vid möten på hög nivå och i både interna och externa arbetsgrupper.
- Erfarenhet av att ge råd till ledningen i komplexa rättsliga och administrativa frågor, med fokus på detaljerad analys och tolkning av invecklad lagstiftning och rättspraxis.
- Erfarenhet av övergripande arbete med att förbereda, genomföra och övervaka komplexa anbudsförfaranden, från utarbetandet av komplicerade förfarandedokument till övervakandet av undertecknandet av avtal.
- Erfarenhet av att leda och aktivt delta i kommittéer som öppnar och utvärderar inkommande anbud.
- Arbetslivserfarenhet i en europeisk eller internationell miljö, särskilt i juridiska och administrativa sammanhang där mycket står på spel.
Varje kriterium poängsätts på en skala (från 1 till 5). Du kommer att bedömas utifrån din övergripande poäng för att avgöra om du är lämplig för tjänsten.
Poängsättning: 0–20 poäng.
Du kommer att meddelas via e-post om uttagningskommittén har beslutat att ge dig tillträde till proven på grundval av din behörighet och poängen i bedömningen av kvalifikationerna.
2. Prov (andra fasen)
För att bedöma dina kunskaper och färdigheter att utföra de arbetsuppgifter som beskrivs ovan kommer uttagningskommittén att anordna följande prov:
Skriftligt prov
a) Skrivuppgift på engelska eller franska, på grundval av ett ärende, för att bedöma din förmåga att utföra de arbetsuppgifter som beskrivs i punkt A.2 samt din förmåga att uttrycka dig i skrift.
Provtid: max 90 minuter.
Poängsättning: 0–20 poäng (minst 10 poäng krävs).
Provet kan göras på plats eller online.
Muntligt prov
b) Intervju med uttagningskommittén på engelska eller franska för att, med beaktande av alla uppgifter i ansökan, bedöma din förmåga att utföra de arbetsuppgifter som beskrivs i avsnitt A.2.
Provtid: max 45 minuter.
Poängsättning: 0–40 poäng (minst 20 poäng krävs).
Provet kan göras på plats eller online.
Du kommer att få anvisningar för proven i god tid. Du måste följa anvisningarna till punkt och pricka. Om du inte gör det eller agerar i strid med dem kommer du omedelbart att uteslutas från förfarandet.
3. Förteckningar över godkända sökande
På grundval av resultaten kommer uttagningskommittén att upprätta en förteckning över lämpliga sökande, med namnen (i alfabetisk ordning) på de tre sökande för varje lönegrad som fått det högsta sammanlagda antalet poäng i förfarandet (bedömning av kvalifikationer och prov) och som uppnått det antal poäng som krävs för godkänt i vart och ett av proven. Alla med samma poängtal som den sista godkända sökande förs upp på förteckningarna.
Du kommer att informeras skriftligen om dina resultat.
Förteckningarna över godkända sökande kommer att offentliggöras på Europaparlamentets officiella webbplats.
De kommer att vara giltiga till och med den 31 december 2028. Deras giltighet kan förlängas genom beslut av tillsättningsmyndigheten. Om den förlängs kommer sökande som finns upptagna på förteckningarna att underrättas i god tid.
C. INLÄMNING AV ANSÖKAN
Du måste ansöka via plattformen Apply4EP: https://apply4ep.gestmax.eu/search/index/lang/sv_SV
Du måste läsa igenom handledningen för sökande i Europaparlamentets uttagningsförfaranden noggrant innan du fyller i ansökan.
När du ansöker online måste du ange vilken lönegrad du ansöker till (AD 5 eller AD 7). Det är också obligatoriskt för alla sökande att ladda ner, fylla i, datera och underteckna ”Förklaring om samtycke” och ladda upp den i sin ansökan, så att de kan gå vidare med ansökan från sidan 2 till sidan 3.
Denna förklaring är viktig för sökande till lönegrad AD 7, eftersom den gör det möjligt för uttagningskommittén att föra över dem till en lägre lönegrad, om nödvändigt och bara om sökandena begär det.
Sista ansökningsdag
Den 6 november 2024 kl. 12.00 lokal tid i Bryssel.