ANUNȚ DE RECRUTARE PE/306//2024/S/IPOL
AGENT TEMPORAR
Administrator în domeniul controlului bugetar (AD 9)
Înainte de a candida, trebuie să citiți cu atenție Ghidul candidaților și candidatelor la concursurile/procedurile de selecție organizate de Parlamentul European anexat la prezentul anunț de recrutare.
Ghidul, care face parte integrantă din anunțul de recrutare, vă ajută să înțelegeți regulile aferente procedurilor de selecție și modalitățile de a vă depune candidatura.
CUPRINS
A. NATURA ATRIBUȚIILOR ȘI CONDIȚIILE DE ADMITERE
B. DESFĂȘURAREA PROCEDURII
C. DEPUNEREA CANDIDATURILOR
ANEXĂ: GHIDUL CANDIDAȚILOR ȘI CANDIDATELOR LA CONCURSURILE/PROCEDURILE DE SELECȚIE ORGANIZATE DE PARLAMENTUL EUROPEAN
A. NATURA ATRIBUȚIILOR ȘI CONDIȚIILE DE ADMITERE
1. Generalități
Parlamentul European a hotărât să deschidă procedura de ocupare a unui post de agent temporar în gradul AD 9 în Direcția Generală Politici Interne (DG IPOL).
Profilul căutat este acela de administrator în domeniul controlului bugetar. Locul de muncă va fi la Bruxelles.
Contractul se va încheia pe o perioadă nedeterminată. Recrutarea se va face la gradul AD 9, prima treaptă, căreia îi corespunde un salariu de bază de 9 025,62 EUR pe lună. Acest salariu este supus impozitului Uniunii și celorlalte rețineri prevăzute de Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene (RACA). Salariul nu este supus impozitului național. Treapta la care va fi recrutat laureatul (laureata) va putea fi însă adaptată în funcție de experiența sa profesională. În plus, la salariul de bază se adaugă, în anumite condiții, indemnizații.
Parlamentul European aplică o politică de egalitate de șanse și acceptă candidaturile fără discriminare, fiind interzisă discriminarea bazată pe gen, etnie, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, avere, naștere, dizabilitate, vârstă, orientare sexuală, stare civilă sau situație familială.
2. Natura atribuțiilor
Direcția Generală Politici Interne este responsabilă de organizarea activității comisiilor Parlamentului în domeniul politicilor interne și contribuie la exercitarea și dezvoltarea competențelor legislative și de control ale Parlamentului European.
Ca parte a Direcției pentru afaceri bugetare, Secretariatul Comisiei pentru control bugetar are următoarele responsabilități:
– sprijină membrii Comisiei pentru control bugetar și în special președintele și raportorii în exercitarea atribuțiilor lor;
– asigură buna desfășurare a activităților legate de controlul bugetar, în special a procedurii de descărcare de gestiune, precum și a activităților legislative și nelegislative ale Comisiei pentru control bugetar, monitorizând toate activitățile comisiei, asigurând legătura periodică cu deputații în Parlamentul European, consilierii grupurilor politice, omologii din Secretariatul General al Parlamentului și din alte instituții sau agenții ale UE;
– asistă deputații europeni în îndeplinirea atribuțiilor lor pe parcursul ciclului de descărcare de gestiune (pregătirea măsurilor adoptate în urma celei mai recente descărcări de gestiune, redactarea rapoartelor, pregătirea amendamentelor de compromis, pregătirea listelor de vot) și a ciclului legislativ (consultări prelegislative, adoptarea de noi texte legislative, modificarea textelor existente și controlul punerii lor în aplicare);
– sprijină deputații în Parlamentul European în relațiile lor cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Parchetul European, Curtea de Conturi și alte instituții, agenții și organisme ale Uniunii Europene în activitățile legate de controlul bugetar, precum și cu parlamentele și autoritățile naționale, în special pentru pregătirea misiunilor și a evenimentelor în care este implicată Comisia pentru control bugetar;
– pune la dispoziția deputaților în Parlamentul European cunoștințe de specialitate prin note de informare, analize aprofundate și consiliere privind dosarele legislative și nelegislative în domeniul controlului bugetar.
Îndeplinirea acestor sarcini cere o cunoaștere aprofundată a bugetului UE și a execuției acestuia în statele membre ale UE.
Este necesară o experiență profesională dovedită într-o administrație națională sau internațională în domeniul bugetar sau financiar al UE, în execuția bugetului național și în gestionarea partajată a fondurilor UE. Experiența profesională și de cercetare privind cadrul financiar multianual (CFM), bugetul anual al UE și procedura de descărcare de gestiune va constitui un avantaj.
Sunt esențiale cunoștințe de economie aprofundate și experiență profesională anterioară în activitatea parlamentară la nivel național sau european. În plus, este necesară o vastă experiență în negocieri la cel mai înalt nivel politic, inclusiv la nivel interinstituțional, pentru a asista deputații în Parlamentul European în exercitarea competențelor lor de control bugetar.
Pentru acest post se cer competențe de analiză și o cunoaștere excelentă a procedurilor parlamentare, gândire critică și abilități de redactare pentru pregătirea documentelor legislative, cum ar fi rapoartele și avizele, listele de vot, notele de informare și discursurile deputaților în Parlamentul European.
Laureații și laureatele trebuie să aibă excelente abilități interpersonale, spirit diplomatic în contactele lor interne și externe și capacitatea de a-și păstra calmul sub presiune.
Acest post prevede misiuni periodice în diferite locuri de desfășurare a activității și contacte frecvente cu persoane din interiorul și din afara Parlamentului European.
3. Condiții de admitere
Până la data-limită de depunere a candidaturilor, trebuie să îndepliniți următoarele condiții generale și specifice:
(a) Condiții generale
În conformitate cu articolul 12 alineatul (2) din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene, trebuie:
– să fiți resortisant(ă) al/a unui stat membru al Uniunii Europene;
– să vă bucurați de drepturile cetățenești;
– să vă fi îndeplinit obligațiile care vă revin în temeiul legislației aplicabile privind serviciul militar;
– să prezentați garanțiile morale necesare îndeplinirii atribuțiilor care vă revin.
(b) Condiții specifice
(i) Calificări și diplome necesare
Trebuie să aveți:
– un nivel de studii care corespunde unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă, în cazul în care durata normală a studiilor respective este de patru ani sau mai mult;
sau
– un nivel de studii care să corespundă unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă și cel puțin un an de experiență profesională relevantă pentru atribuțiile postului, în cazul în care durata normală a studiilor universitare este de cel puțin trei ani.
Diplomele, indiferent dacă sunt eliberate într-un stat membru sau într-o țară din afara UE, trebuie să fie recunoscute de un organism oficial al unui stat membru al UE, cum ar fi Ministerul Educației.
Candidații și candidatele care dețin diplome eliberate într-un stat care nu este membru al Uniunii trebuie să alăture candidaturii un document de echivalare a diplomelor lor la nivelul UE. Pentru informații suplimentare privind recunoașterea calificărilor și diplomelor obținute într-o țară din afara UE în rețelele ENIC-NARIC, vă rugăm să consultați următorul link: https://www.enic-naric.net.
Comitetul de selecție va ține cont în această privință de diferitele structuri de învățământ. În Ghidul candidaților și candidatelor poate fi consultat un tabel cu exemple de cerințe minime referitoare la diplome.
Candidații și candidatele care nu vor anexa un document de echivalare a diplomelor lor la nivelul UE și/sau candidații și candidatele cu diplome care nu sunt recunoscute de un organism oficial al unui stat membru al UE nu vor fi admiși la procedura de selecție.
(ii) Experiența profesională necesară
După obținerea calificărilor care permit accesul la procedura de selecție [a se vedea litera (i) de mai sus], candidații și candidatele trebuie să fi dobândit cel puțin 10 ani de experiență profesională relevantă pentru atribuțiile menționate în secțiunea A.2, dintre care cel puțin 8 ani într-o administrație națională sau într-o instituție sau organism al Uniunii Europene.
(iii) Cunoștințe lingvistice
Candidații și candidatele trebuie să cunoască în mod aprofundat (minimum nivelul C1) una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene (limba 1): bulgară, spaniolă, cehă, daneză, germană, estonă, greacă, engleză, franceză, irlandeză, croata, italiană, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, neerlandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, finlandeză, suedeză,
și
cunoștințe satisfăcătoare (minimum nivelul B2) de limba engleză (limba 2). Dacă limba dumneavoastră 1 este engleza, trebuie să cunoașteți în mod satisfăcător (cel puțin nivelul B2) una dintre celelalte 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Limba 2 trebuie să fie diferită de limba 1.
Vă atragem atenția că nivelurile minime cerute mai sus se aplică fiecărei zone de aptitudini lingvistice (vorbit, scris, citit și comprehensiune orală) menționate în formularul de candidatură. Aceste aptitudini corespund celor menționate în Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi Străine (https://europa.eu/europass/common-european-framework-reference-language-skills).
Vă rugăm să rețineți că nivelul C2 este nivelul cel mai înalt din cadrul de referință, iar A1 este nivelul cel mai scăzut.
Limbile alese în prezenta procedură de selecție au fost stabilite în funcție de interesul serviciului. Având în vedere natura responsabilităților implicate, postul de administrator în domeniul controlului bugetar presupune competențe specifice, descrise la secțiunea A.2 din prezentul anunț de recrutare. Aproape toate documentele produse sau redactate în cadrul Secretariatului Comisiei pentru control bugetar sunt în limba engleză. Acestea includ notele reuniunilor comisiilor parlamentare pregătite pentru președintele comisiei. În plus, reuniunile interne se desfășoară în limba engleză. Prin urmare, pentru a-și îndeplini responsabilitățile și a asigura buna funcționare a serviciului, persoanele recrutate trebuie să poată lucra și comunica eficient în limba engleză. |
B. DESFĂȘURAREA PROCEDURII
Autoritatea împuternicită să facă numiri întocmește o listă a candidaților și candidatelor care declară că îndeplinesc criteriile stabilite în secțiunea A.3 litera (a) din anunț și care și-au depus dosarul de candidatură în conformitate cu modalitățile și în termenul prevăzut în secțiunea C din anunț. Această listă va fi trimisă președintelui comitetului de selecție.
Procedura constă în evaluarea calificărilor și probe specifice.
1. Admiterea la procedura de selecție
Comitetul de selecție va evalua candidaturile tuturor candidaților și candidatelor de pe lista autorității împuternicite să facă numiri în funcție de condițiile specifice de admitere.
Dacă îndepliniți condițiile specifice de admitere, comitetul de selecție vă va accepta participarea la procedura de selecție.
El își bazează deciziile exclusiv pe informațiile din formularul de candidatură care sunt dovedite prin documentele justificative anexate la acesta și prezentate în același timp cu acesta. Un curriculum vitæ nu este considerat document justificativ al experienței profesionale, al calificărilor și diplomelor ori al cunoștințelor lingvistice (Pentru mai multe detalii, consultați Ghidul candidaților și candidatelor.)
2. Evaluarea calificărilor
Comitetul de selecție evaluează, pe baza unei grile de evaluare prestabilite, calificările candidaților și candidatelor admiși la procedura de selecție și alcătuiește o listă a celor mai buni doisprezece candidați și candidate, cu condiția să fi obținut punctajul minim necesar, care vor fi invitați la următoarea etapă (probele scrisă și orală). Comitetul de selecție va considera toți candidații și candidatele care se situează ex aequo pe ultimul loc ca fiind selecționați.
La evaluarea calificărilor candidaților și candidatelor, comitetul de selecție va ține seama, în special, de următoarele aspecte (atestate prin documente justificative anexate la dosarul de candidatură):
- diplomă în economie;
- experiență profesională în domeniul bugetar și al controlului bugetar;
- experiență profesională în domeniul auditului și al controlului finanțelor publice;
- experiență în redactarea documentelor legislative și a notelor de informare adresate deputaților în Parlamentul European;
- experiență în negocieri interinstituționale;
- experiență în negocierile la nivel politic înalt dintre organismele UE și statele membre;
- experiență în calitate de consilier al unui factor de decizie în cadrul unui organism european;
- experiență în calitate de consilier într-un minister sau într-o administrație națională;
- experiență într-o funcție de conducere într-un minister sau într-o administrație națională.
Punctaj: de la 0 la 20 de puncte (punctajul minim necesar: 10 puncte).
Fiecare candidat(ă) este informat(ă) prin e-mail cu privire la decizia comitetului de selecție de a-l (a o) admite sau nu la probe.
3. Probele
În vederea evaluării cunoștințelor și competențelor candidaților și candidatelor, comitetul de selecție va organiza următoarele probe:
Proba scrisă
(a) Probă de redactare în limba engleză, pe baza unui dosar, pentru a evalua capacitatea candidaților și candidatelor de a îndeplini atribuțiile descrise la secțiunea A.2., precum și aptitudinile lor de redactare și sinteză.
Durata maximă a probei: 1 oră.
Punctaj: de la 0 la 40 de puncte (punctaj minim necesar: 20).
Această probă se va da pe calculator și poate avea loc online.
Proba orală
(b) Interviu cu comitetul de selecție susținut în limba engleză pentru a evalua, ținând seama de toate informațiile din dosarele de candidatură ale candidaților și candidatelor, capacitatea acestora de a îndeplini atribuțiile prevăzute în secțiunea A.2.
Comitetul de selecție va testa limba 1 a tuturor candidaților și candidatelor care au declarat engleza ca limbă 2 și va testa, de asemenea, cealaltă limbă a candidaților și candidatelor care au declarat engleza ca limbă 1.
Durata maximă a probei: 45 de minute.
Punctaj: de la 0 la 40 de puncte (punctaj minim necesar: 20).
Proba se va desfășura online sau la fața locului.
Veți primi în timp util instrucțiunile pentru probele scrisă și orală. Probele vor fi organizate la o dată și o oră precise. Ambele probe vor avea loc fie în aceeași zi, fie în două zile consecutive.
Dacă nu răspundeți invitației, dacă nu puteți fi contactat(ă) prin email sau dacă nu vă prezentați la o probă, puteți fi descalificat(ă). Trebuie să urmați instrucțiunile cu strictețe. Dacă nu respectați instrucțiunile sau aveți un comportament contrar acestora, puteți fi descalificat(ă) imediat.
4. Lista candidaților și candidatelor eligibili
Pe baza rezultatelor, comitetul de selecție va alcătui o listă a candidaților și candidatelor eligibili, care va conține, în ordine alfabetică, numele celor trei candidați care au obținut punctajul general cel mai mare în cursul procedurii (evaluarea calificărilor și probe) și au obținut punctajul minim necesar la toate probele. Lista candidaților și candidatelor eligibili va cuprinde toți candidații și candidatele care se situează ex aequo pe ultimul loc.
Veți fi informat(ă) personal, în scris, cu privire la rezultatele obținute.
Lista candidaților și candidatelor eligibili va fi publicată pe site-ul oficial al Parlamentului European.
Perioada de valabilitate a listei candidaților și candidatelor eligibili va expira la 31 decembrie 2027. Aceasta va putea fi prelungită printr-o hotărâre a autorității împuternicite să facă numiri. În acest caz, candidații și candidatele înscriși pe listă vor fi informați în timp util.
Dacă vi se oferă un loc de muncă, trebuie să prezentați originalele tuturor documentelor solicitate, în special ale diplomelor și adeverințelor de muncă, pentru a fi autentificate.
Faptul de a vă afla pe o listă de candidați și candidate eligibili nu reprezintă un drept sau o garanție a recrutării.
C. DEPUNEREA CANDIDATURILOR
Trebuie să vă depuneți candidatura pe platforma Apply4EP: https://apply4ep.gestmax.eu/search/index/lang/ro_RO.
Trebuie să citiți cu atenție Ghidul candidaților și candidatelor la concursurile/procedurile de selecție organizate de Parlamentul European înainte de a completa formularul de candidatură și să furnizați documentele justificative relevante.
Data-limită pentru depunerea candidaturilor
2 iulie 2024, ora 12.00 (la prânz), ora Bruxelles-ului
După validarea formularului de candidatură, vi se va trimite automat confirmarea de primire.
Trebuie să comunicați despre această procedură de selecție numai prin intermediul contului dumneavoastră Apply4EP. Vă rugăm SĂ NU CONTACTAȚI TELEFONIC INSTITUȚIA în legătură cu această procedură de selecție.
Aveți responsabilitatea de a verifica periodic adresa de e-mail pe care ați indicat-o în contul dumneavoastră Apply4EP.