Einde publicatie op externe website : 02/07/2024 12:00
Dienst : 03-Directoraat-generaal Intern Beleid van de Unie
Referentie : PE/306/2024/S/IPOL - ADMINISTRATOR BUDGETARY CONTROL (AD 9)
Handleiding voor sollicitanten : Handleiding voor sollicitanten downloaden

VING PE/306/2024/S/IPOL

TIJDELIJKE FUNCTIONARIS 

Administrateur op het gebied van begrotingscontrole (AD 9)

  

Gelieve de bijgevoegde Handleiding voor sollicitanten van algemene vergelijkende onderzoeken/selectieprocedures van het Europees Parlement aandachtig door te lezen alvorens te solliciteren.

De Handleiding voor sollicitanten maakt deel uit van deze aankondiging en geeft inzicht in de procedureregels en de gang van zaken bij sollicitaties.

 

INHOUD

 

A.               FUNCTIEOMSCHRIJVING EN VOORWAARDEN VOOR TOELATING 

B.               VERLOOP VAN DE PROCEDURE

C.               INDIENING VAN SOLLICITATIES

 

BIJLAGE: HANDLEIDING VOOR SOLLICITANTEN VAN ALGEMENE VERGELIJKENDE ONDERZOEKEN / SELECTIEPROCEDURES VAN HET EUROPEES PARLEMENT

 

A. FUNCTIEOMSCHRIJVING EN VOORWAARDEN VOOR TOELATING

 

1. Algemen

Het Europees Parlement heeft besloten een procedure te openen ter voorziening in een vacature voor een tijdelijk functionaris van rang AD 9 in het directoraat-generaal Intern Beleid.

Het gezochte profiel is dat van een administrateur op het gebied van begrotingscontrole. De werklocatie zal in Brussel zijn.

Het contract wordt voor onbepaalde duur gesloten. De aangeworven persoon wordt ingeschaald in rang AD 9 (eerste salaristrap), met een maandelijks basissalaris van 9 025,62 EUR. Op dit salaris worden Uniebelasting en de andere inhoudingen als voorzien in de Regeling welke van toepassing is op de andere personeelsleden van de Europese Unie (RAP) in mindering gebracht. Het salaris is vrijgesteld van nationale belastingen. De salaristrap voor de gekozen sollicitant kan evenwel worden aangepast naargelang van zijn/haar beroepservaring. Bovendien kan het basissalaris onder bepaalde voorwaarden worden verhoogd met toelagen.

Het Europees Parlement voert een beleid van gelijke kansen en maakt bij sollicitaties geen onderscheid op grond van gender, etniciteit, huidskleur, etnische of sociale afkomst, genetische kenmerken, taal, godsdienst of overtuiging, politieke of andere denkbeelden, het behoren tot een nationale minderheid, financiële situatie, geboorte, handicaps, leeftijd, seksuele gerichtheid, burgerlijke staat of gezinssituatie.

 

2. Functieomschrijving

Het directoraat-generaal Intern Beleid is verantwoordelijk voor de organisatie van de werkzaamheden van de parlementaire commissies op het gebied van intern beleid en draagt bij aan de uitoefening en ontwikkeling van de wetgevende en controlerende bevoegdheden van het Europees Parlement.

Als onderdeel van het directoraat Begrotingszaken is het secretariaat van de Commissie begrotingscontrole verantwoordelijk voor:

        het bijstaan van de leden van de Commissie begrotingscontrole, en met name de voorzitter en de rapporteurs, bij de uitoefening van hun taken;

        het waarborgen van een soepel verloop van de activiteiten op het gebied van begrotingscontrole, in het bijzonder de kwijtingsprocedure, alsmede de wetgevende en niet-wetgevende activiteiten van de Commissie begrotingscontrole, door alle activiteiten van de commissie op te volgen, en regelmatig contact te onderhouden met leden van het Europees Parlement (EP-leden), adviseurs van fracties, collega’s in het secretariaat van het Parlement en in andere instellingen of organen van de EU;

        het ondersteunen van EP-leden bij de uitvoering van hun taken in de loop van de kwijtingscyclus (voorbereiding van de follow-up van de recentste kwijtingsprocedure, de opstelling van verslagen, de voorbereiding van compromisamendementen, de opstelling van stemlijsten) en de wetgevingscyclus (raadplegingen bij de voorbereiding van wetgeving, het aannemen van nieuwe wetsteksten, wijziging van bestaande wetsteksten en het toezicht op de uitvoering ervan);

        het ondersteunen van EP-leden in het kader van hun contacten met het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF), het Europees Openbaar Ministerie, de Europese Rekenkamer en andere instellingen, agentschappen en organen van de Europese Unie op het gebied van begrotingscontrole, alsmede met nationale parlementen en autoriteiten, in het bijzonder bij de voorbereiding van dienstreizen en andere aangelegenheden in verband met de Commissie begrotingscontrole;

        de EP-leden voorzien van specifieke informatie in de vorm van briefingnota’s, grondige analyses en advies inzake wetgevings- en niet-wetgevingsdossiers op het gebied van begrotingscontrole.

Voor het verrichten van deze taken is grondige kennis vereist van de begroting van de EU en van de uitvoering ervan in de lidstaten van de EU.

Aantoonbare werkervaring binnen een nationale of internationale overheidsinstantie op het gebied van EU-begroting of -financiën, nationale begrotingsuitvoering en gedeeld beheer van EU-middelen is vereist. Werkervaring en ervaring met onderzoek op het gebied van het meerjarig financieel kader (MFK), de jaarlijkse EU-begroting en de kwijtingsprocedure strekken tot aanbeveling.

Grondige kennis van economie en werkervaring op parlementair gebied op nationaal of Europees niveau zijn van essentieel belang. Daarnaast is uitgebreide ervaring vereist met onderhandelingen op het hoogste politieke niveau, onder meer tussen instellingen, om de EP-leden te kunnen ondersteunen bij de uitoefening van hun bevoegdheden op het gebied van begrotingscontrole.

Voor deze functie zijn een grondige kennis van parlementaire procedures, kritisch denkvermogen en uitstekende analytische en redactionele vaardigheden vereist voor het opstellen van wetgevingsdocumenten zoals verslagen en adviezen, stemlijsten, informatienota’s en toespraken voor de leden van het Europees Parlement.

De gekozen sollicitant moet beschikken over uitstekende interpersoonlijke vaardigheden, gevoel voor diplomatie in zijn/haar interne en externe contacten en het vermogen om kalm te blijven in stresssituaties.

Naar verwachting zullen er regelmatig dienstreizen naar de verschillende werklocaties worden gemaakt en zal er veelvuldig contact zijn met mensen binnen en buiten het Europees Parlement.

 

3. Voorwaarden voor toelating

Op de uiterste datum voor de indiening van sollicitaties moet u aan de algemene en specifieke voorwaarden voldoen:

a)      Algemene criteria

Overeenkomstig artikel 12, lid 2, van de Regeling welke van toepassing is op de andere personeelsleden van de Unie (RAP) moet u met name:

        onderdaan zijn van een van de lidstaten van de Europese Unie;

        in het bezit bent van uw rechten als staatsburger;

        hebben voldaan aan de wettelijke verplichtingen inzake de militaire dienstplicht;

        in zedelijk opzicht de waarborgen bieden die voor de uitoefening van de beoogde functie vereist zijn.

b)      Specifieke criteria

i)       Vereiste getuigschriften en diploma’s

U dient te beschikken over:

        een opleidingsniveau dat overeenkomt met een met een diploma afgesloten volledige universitaire studie waarvan de normale duur vier jaar of meer bedraagt,

of

        een opleidingsniveau dat overeenkomt met een met een diploma afgesloten volledige universitaire studie waarvan de normale duur ten minste drie jaar bedraagt, plus relevante beroepservaring van ten minste één jaar,

Diploma’s moeten, ongeacht of ze in een lidstaat dan wel in een land buiten de EU zijn afgegeven, erkend zijn door een officiële instantie van een EU-lidstaat, zoals het Ministerie van Onderwijs.

Sollicitanten die in het bezit zijn van diploma’s die in een land buiten de Unie zijn afgegeven, moeten een EU-gelijkwaardigheidsverklaring voor deze diploma’s verstrekken. Meer informatie over de erkenning van kwalificaties van buiten de EU is te vinden op de website van de ENIC-NARIC-netwerken, te raadplegen via de volgende link: Error! Hyperlink reference not valid.

Het selectiecomité houdt rekening met de verschillen tussen de onderwijsstelsels. In de tabel bij de handleiding voor sollicitanten wordt een indicatief overzicht gegeven van de diploma’s die als minimum vereist zijn.

Sollicitanten die geen EU-gelijkwaardigheidsverklaring voor hun diploma’s bijvoegen en/of sollicitanten met diploma’s die niet worden erkend door een officiële instantie van een EU-lidstaat mogen niet aan de selectieprocedure deelnemen.

ii)         Vereiste beroepservaring

Na het behalen van de kwalificaties die toelating tot de selectieprocedure mogelijk maken (zie punt i) hierboven) moeten sollicitanten tenminste 10 jaar beroepservaring hebben opgedaan op een terrein dat relevant is voor de onder A.2 vermelde taken, waarvan ten minste 8 jaar in een internationale overheidsinstantie of een instelling of orgaan van de Europese Unie.

iii)     Talenkennis

Sollicitanten moeten over een grondige kennis (ten minste niveau C1) van één van de officiële talen van de Europese Unie beschikken (taal 1): Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Frans, Grieks, Hongaars, Iers, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch of Zweeds,

en

over voldoende kennis (ten minste niveau B2) van het Engels (taal 2). Indien uw taal 1 Engels is, moet u over voldoende kennis (ten minste niveau B2) beschikken van één van de 23 andere officiële talen van de Europese Unie. Taal 2 moet een andere taal zijn dan taal 1.

De hierboven genoemde vereiste minimumniveaus gelden voor alle taalvaardigheden die op het sollicitatieformulier vermeld staan (spreken, schrijven, lezen en luisteren). Deze vaardigheden komen overeen met de vaardigheden die gepreciseerd zijn in het gemeenschappelijk Europees referentiekader voor talen (https://europa.eu/europass/nl/common-european-framework-reference-language-skills).

Niveau C2 is het hoogste niveau en A1 is het laagste niveau in het kader.

De voor deze selectieprocedure aangewezen talen zijn gekozen op grond van het belang van de dienst. Voor de functie van Administrateur op het gebied van begrotingscontrole zijn bijzondere kwalificaties vereist vanwege de taken als bedoeld in titel A, punt 2, van deze aankondiging.

De binnen het secretariaat van de Commissie begrotingscontrole geproduceerde teksten zijn bijna allemaal in het Engels opgesteld. Dit geldt ook voor de vergaderstukken die worden voorbereid voor de voorzitter van de commissie. Bovendien is Engels de voertaal in interne vergaderingen. Om hun taken te kunnen vervullen en de goede werking van de dienst te garanderen, moeten de aangeworven personen derhalve in staat zijn om doeltreffend te werken en te communiceren in het Engels.

 

B. VERLOOP VAN DE PROCEDURE

Het tot aanstelling bevoegde gezag stelt een lijst vast van sollicitanten die verklaren dat zij voldoen aan de in titel A, punt 3, a), van de bekendmaking genoemde voorwaarden en die hun sollicitatiedossier hebben ingediend in overeenstemming met de regelingen en binnen de in titel C van de aankondiging vermelde termijn. Deze lijst wordt naar de voorzitter van het selectiecomité verzonden.

De procedure berust op kwalificaties en tests.

1.         Toelating tot de selectieprocedure

Het selectiecomité toetst de dossiers van alle sollicitanten op de lijst van het tot aanstelling bevoegde gezag aan de specifieke toelatingsvoorwaarden.

Indien u aan de specifieke toelatingsvoorwaarden voldoet, zal het selectiecomité u tot de selectieprocedure toelaten.

Het comité baseert zich daarbij uitsluitend op de gegevens die in het sollicitatieformulier worden vermeld en worden gestaafd door de bijgevoegde en tegelijkertijd ingediende bewijsstukken. Een curriculum vitae wordt niet beschouwd als bewijsstuk voor beroepservaring, diploma’s of talenkennis. (Zie de Handleiding voor sollicitanten voor verdere informatie.)

 

2.         Beoordeling van de kwalificaties

Het selectiecomité beoordeelt aan de hand van vooraf vastgestelde criteria de kwalificaties van de sollicitanten die tot de selectieprocedure zijn toegelaten, en stelt vervolgens een lijst op met de twaalf beste sollicitanten, mits zij de minimumscore hebben behaald, die zullen worden uitgenodigd voor de volgende ronde (schriftelijke en mondelinge tests). Het selectiecomité selecteert alle sollicitanten die met hetzelfde aantal punten op de laatste plaats staan.

Bij de beoordeling van de kwalificaties van de sollicitanten zal het selectiecomité met name rekening houden met de volgende aspecten (gestaafd door bij het sollicitatiedossier gevoegde bewijsstukken):

-          diploma op het gebied van economie;

-          werkervaring op het gebied van begroting en begrotingscontrole;

-          werkervaring op het gebied van audits en de controle van overheidsmiddelen;

-          ervaring met het opstellen van wetsteksten en informatienota’s voor de leden van het Europees Parlement;

-          ervaring op het gebied van interinstitutionele onderhandelingen;

-          ervaring op het gebied van onderhandelingen op hoog politiek niveau tussen de EU-instellingen en de lidstaten;

-          ervaring als adviseur van een besluitvormend lid van een Europese instantie;

-          ervaring als adviseur in een ministerie of nationale overheidsdienst;

-          ervaring als manager in een ministerie of nationale overheidsdienst.

Score: 0 tot 20 punten (vereiste minimumscore: 10 punten).

Elke sollicitant wordt per e-mail in kennis gesteld van het besluit van het selectiecomité om hem/haar al dan niet toe te laten tot de tests.

 

3.         Tests

Voor de beoordeling van de kennis en vaardigheden van de sollicitanten houdt het selectiecomité de volgende tests:

Schriftelijke test

a)        Stelopdracht in het Engels, op basis van een dossier, ter beoordeling van de geschiktheid van de sollicitanten om de onder A.2. omschreven taken te vervullen, en ter beoordeling van hun vaardigheid in het schrijven en samenvatten.

Maximumduur van de test: 1 uur.

Score: 0 tot 40 punten (vereiste minimumscore: 20 punten).

Deze test wordt op de computer afgelegd en kan op afstand worden gehouden.

Mondelinge test

b)       Een onderhoud met het selectiecomité in het Engels ter beoordeling van de geschiktheid van de sollicitant voor het uitvoeren van de onder A.2 beschreven taken, waarbij alle in het sollicitatiedossier opgenomen informatie in aanmerking wordt genomen.

           Het selectiecomité zal taal 1 toetsen van alle sollicitanten die Engels als taal 2 hebben opgegeven, en zal ook de andere taal toetsen van sollicitanten die Engels als taal 1 hebben opgegeven.

           Maximumduur van de test: 45 minuten.

Score: 0 tot 40 punten (vereiste minimumscore: 20 punten).

De test kan online of op locatie worden afgenomen.

U ontvangt te zijner tijd de instructies voor de schriftelijke en mondelinge tests. De tests vinden plaats op een specifieke datum en tijd. Beide tests worden ofwel op dezelfde dag ofwel op twee achtereenvolgende dagen afgenomen.

Als u niet reageert op een oproep, niet bereikbaar bent via e-mail of niet deelneemt aan een test, kunt u worden uitgesloten. U moet de gegeven instructies precies volgen. Als u de instructies niet volgt of indien u zich niet gedraagt overeenkomstig de instructies, kunt u onmiddellijk worden uitgesloten.

 

4.         Lijst van geschikte sollicitanten

Op basis van de resultaten stelt het selectiecomité een lijst van geschikte sollicitanten op, die in alfabetische volgorde de namen van de drie sollicitanten vermeldt die het hoogste puntenaantal voor de volledige procedure (beoordeling van kwalificaties en tests) hebben behaald en voor alle tests de vereiste minimumscore hebben behaald. Alle sollicitanten die met hetzelfde aantal punten op de laatste plaats staan, worden op de lijst geplaatst.

U wordt schriftelijk van uw resultaten op de hoogte gebracht.

De lijst van geschikte sollicitanten wordt gepubliceerd op de officiële website van het Europees Parlement.

De lijst van geschikte sollicitanten blijft geldig tot 31 december 2027. Het tot aanstelling bevoegde gezag kan besluiten de geldigheidsduur van de lijst te verlengen. In dat geval worden de sollicitanten op de lijst daarvan tijdig in kennis gesteld.

Indien u een baan aangeboden krijgt, moet u de originelen van alle vereiste documenten, met name diploma’s en werkgeversverklaringen, ter verificatie overleggen.

Plaatsing op een lijst van geschikte sollicitanten houdt geenszins een recht of garantie op aanwerving in.

 

C. INDIENING VAN SOLLICITATIES

 

U moet solliciteren via het platform Apply4EP: https://apply4ep.gestmax.eu/search/index/lang/nl_NL

 

Lees de Handleiding voor sollicitanten bij vergelijkende onderzoeken en selectieprocedures van het Europees Parlement zorgvuldig door alvorens het sollicitatieformulier in te vullen en de relevante bewijsstukken in te dienen.

 

Uiterste datum voor de indiening van sollicitaties

2 juli 2024 om 12.00 uur (’s middags), Brusselse tijd

Zodra uw sollicitatieformulier is gevalideerd, ontvangt u automatisch een ontvangstbevestiging.

 

U kunt alleen via uw Apply4EP-account communiceren over deze selectieprocedure. U wordt verzocht GEEN TELEFONISCH CONTACT OP TE NEMEN met betrekking tot deze selectieprocedure.

 

Het is uw verantwoordelijkheid om regelmatig de inbox te controleren van het e-mailadres dat u in uw Apply4EP-account hebt aangegeven.